Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ: Acute Zorg onverzekerden in orde

DEN HAAG - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ziet geen reden om uitgebreid onderzoek te doen naar de zorg voor onverzekerden. Dat concludeert de inspectie na analyse van een aantal individuele gevallen.

Het tijdschrift Medisch Contact signaleerde in mei dat de zorg voor onverzekerden door ziekenhuizen in gevaar komt. Het zou vooral gaan om ziekenhuizen in Rotterdam. Als reactie op dit bericht heeft Minister Hoogervorst van Volksgezondheid de IGZ gevraagd om enkele individuele gevallen te onderzoeken. Daarnaast vroeg de minister om breed onderzoek te doen naar het mogelijk weigeren van zorg aan onverzekerden.

Medische noodzaak

De inspectie concludeert dat ziekenhuizen altijd spoedeisende hulp verlenen in levensbedreigende situaties. In niet-spoedeisende situaties wordt de medische noodzaak van zorg vastgesteld door een arts.

Verhelderen

Zowel de instroom als de uitstroom van illegale patiënten vereisen goede samenwerking van het ziekenhuis met andere organisaties. De inspectie vindt het daarom gewenst de samenwerking van ziekenhuizen met de GGD te intensiveren en de gemeenschappelijk ervaren knelpunten bespreekbaar te maken en op te lossen. Een andere aanbeveling is het begrip ‘medisch noodzakelijke zorg’ te verhelderen om conflicten tussen zorginstellingen en verwijzers te voorkomen. (IGZ)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.