Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ en ActiZ: ‘‘Volkskrant bericht gedateerd en onjuist’

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft geen waarschuwingen aan verzorgingshuizen uitgedeeld, zoals dagblad de Volkskrant deze week kopte. De gegevens waarop de krant zich baseert, zijn naar mening van de IGZ en brancheorganisatie ActiZ gedateerd en onjuist.
IGZ en ActiZ: '‘Volkskrant bericht gedateerd en onjuist'

De Volkskrant berichtte deze week dat de Inspectie 32 zorginstellingen een waarschuwing had gegeven. “Het gaat om resultaatbrieven die verstuurd zijn aan de zorginstellingen als terugkoppeling van een onderzoek in 2005 en 2006. Het woord waarschuwing is daarin niet te vinden”, stelt Wouter van der Horst, woordvoerder van de IGZ.

Gegevens uit 2005 en 2006

Volgens ActiZ en de Inspectie en de brancheorganisatie baseert de krant zich in haar berichtgeving over de kwaliteit van verzorgingshuizen op oude gegevens verkregen in 2005 en 2006 met een inspectieformulier dat de IGZ tegenwoordig niet meer gebruikt. ActiZ verkent de mogelijkheid om juridische stappen te nemen tegen de krant.

Jaardocument Zorg

Halverwege dit jaar komt de stuurgroep Verantwoorde Zorg, waarin onder andere de IGZ, de branchorganisatie ActiZ, beroepsverenigingen V&VN en Sting, Zorgverzekeraars Nederland en een adviesgroep van VWS, met het Jaardocument Zorg. Hierin neemt de stuurgroep voor het eerst de nieuwe prestatie-indicatoren mee, eens in de twee jaar zullen ook de cliëntraadpleging worden meegenomen. Op basis van dit onderzoek is pas een echte en actuele kwaliteitvergelijking mogelijk, volgens ActiZ. (Zorgvisie – Hanneke Bruggeman)

Lees ook:

Volkskrant: ‘Inspectie waarschuwt verzorgingshuizen’

Kritiek op ranglijst verpleeghuizen

Veel verpleegmethoden zinloos of schadelijk

‘Gebruik prestatie-indicatoren verbeterd’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.