Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

IGZ en Douane nemen 92.000 illegale geneesmiddelen in beslag

De Nederlandse Douane heeft op verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Wereld Douane Organisatie (WDO) in een week tijd 98 pakketten met in totaal ruim 92.000 potentieel gevaarlijke illegale geneesmiddelen in beslag genomen. De IGZ pakte 23 websites aan die ofwel reclame maken voor geneesmiddelen ofwel deze te koop aanbieden.
IGZ en Douane nemen 92.000 illegale geneesmiddelen in beslag

Landen van herkomst waren vooral China en India. De actie van de Nederlandse Douane was in het kader van Operatie Pangea VI, een internationale campagne tegen de illegale handel in geneesmiddelen via internet. De douane heeft ruim 7.300 post- en koerierszendingen gecontroleerd.
Internationaal

Bijna honderd landen deden in de week van 18 tot en met 25 juni mee aan operatie Pangea VI die werd gecoördineerd door Interpol. De internationale campagne is onder meer bedoeld om aandacht te vragen voor de gezondheidsrisico’s die het gebruik van illegale geneesmiddelen met zich mee kunnen brengen.
Gevaarlijk

Hoofdinspecteur Geneesmiddelen en Medische Technologie Josée Hansen zegt hierover: ‘Het is belangrijk je te realiseren dat het zeer gevaarlijk kan zijn om geneesmiddelen te gebruiken waarvan je de herkomst niet kent en niet weet hoe ze geproduceerd zijn. In illegale geneesmiddelen kunnen stoffen zitten die je gezondheid ernstig kunnen schaden. Er kan ook een vervelende wisselwerking optreden met andere geneesmiddelen die je al gebruikt. We hebben in Nederland een goed en veilig systeem met geneesmiddelen via de huisartsen en de apotheken.’
Arrestaties

Een andere reden om deze jaarlijkse campagne te voeren, is het streven om zo veel mogelijk potentieel gevaarlijke geneesmiddelen van de markt te halen. Wereldwijd zijn in de afgelopen week 58 arrestaties verricht. In totaal werden 522.000 verdachte pakjes geïnspecteerd door douane-ambtenaren van de honderd deelnemende landen. Dit heeft geleid tot in beslagname van 58.000 pakketen met daarin bijna 10 miljoen potentieel gevaarlijke illegale medicijnen met een totale geschatte waarde van ruim 31 miljoen euro. In Nederland trof de douane vooral veel erectiepillen, afslankmiddelen en slaapmiddelen aan.  In opvallend veel pakketjes uit Slowakije zaten enorme hoeveelheden anabole steroïden.

1 REACTIE

  1. Is het (g)een ‘oplossing’ wanneer de apothekers de pillen uit de afslank-, sport- en sex business zelf gaan inkopen, adverteren en zonder recept mogen gaan verstrekken via hun balie en via ons internet? Het zal er in ieder geval ’transparanter’, veiliger en betrouwbaarder door worden. Hoe illegaler, hoe duister, hoe gevaarlijker. We hebben er weer een ‘war’ bij. War on Medicines. Die winnen we ook niet. Dus legaliseren?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.