Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

IGZ gaat praten over zorg rond levenseinde

Mark van Dorresteijn
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat met verschillende zorgkoepels praten over verantwoorde zorg rond het levenseinde. Aanleiding is de commotie die ontstond toen de IGZ een huisarts uit Tuitjenhorn op non-actief stelde na een door hem uitgevoerde euthanasie.
IGZ gaat praten over zorg rond levenseinde

De inspectie gaat met zorgorganisaties LHV, KNMG, VHN, Scenartsen, NHG en KNMP om de tafel zitten. ‘De inspectie wil duidelijkheid geven over haar afwegingen en werkwijze in het toezicht op verantwoorde zorg aan terminaal zieke patiënten’, schrijft de IGZ op de website.

Strafrechtelijk onderzoek

Naar de huisarts in kwestie werd door het Openbaar Ministerie bovendien strafrechtelijk onderzoek gedaan. De huisarts pleegde niet lang nadat hij op non-actief was gesteld zelfmoord. De IGZ kijkt nog of het onderzoek naar de gang van zaken in Tuitjenhorn moet worden voortgezet en hoe dat eventueel moet gebeuren.

Duidelijkheid en openheid

Huisartsenvereniging LHV gaf eerder aan dat ze openheid van zaken wil over het besluit van de IGZ. De inspectie begrijpt dat artsen duidelijkheid willen en onderschrijft het belang van transparantie, maar geeft ook aan dat van een toezichthouder ook zorgvuldigheid verwacht mag worden. (bron: ANP)

2 REACTIES

 1. @Jeake, u stelt: Je ziet met welke gevolgen een ‘onterechte’ non actiefstelling in combinatie met een trage instantie met zich meebrengen.
  Uw uitspraak is misschien niet helemaal terecht. Want er speelde bij deze huisarts al geruime tijd het een en ander – waardoor er een gerede kans was dat het een keer mis zou gaan.

 2. Lees alle reacties
 3. Natuurlijk moet er handhaving zijn dat niet zomaar iemand naar het hiernamaals gestuurd wordt. Toch merk je dat er weiniglevenservaring aanwezig is. Als je ooit in je eigen omgeving te maken hebt gehad met iemand die terminaal was/is dan weet je precies hoe het voelt als er hulp is. Waarom mensen nodeloos tegen hun wil in laten lijden.
  Een huisdier wordt in zulke situaties nog beter geholpen.
  Iets om goed over na te denken !!!
  Je ziet met welke gevolgen een ‘onterechte’ non actief stelling in combinatie met een trage instantie met zich meebrengen.
  Wie neemt hiert nu eigenlijk de verantwoordelijkheid voor ??

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.