Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

IGZ gaat toezien op gezonde leefstijl

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat toezien of zorgaanbieders bij specifieke doelgroepen, zoals zwangere vrouwen, wel voldoende doen om burgers gezonder te laten leven. Dat schrijft de IGZ in de Staat van de Gezondheidszorg.
IGZ gaat toezien op gezonde leefstijl

Burgers zijn in principe zelf verantwoordelijk voor hun leefstijl, stelt de IGZ in de Staat van de Gezondheidszorg, maar er zijn omstandigheden waarin zorgverleners burgers daarbij moeten begeleiden. Niet iedereen is immers in staat zelf verantwoorde keuzes te maken om gezondheidsproblemen te voorkomen. De IGZ vindt het daarom tot de taak van zorgverleners horen om bepaalde groepen te ondersteunen bij een gezonde leefstijl. ‘Dit geldt wanneer een ongezonde leefstijl schadelijk is voor anderen, een ongezonde leefstijl op korte termijn leidt tot grote gezondheidsschade of mensen onvoldoende in staat zijn zelfstandig de noodzakelijke keuzes te maken voor een gezonde leefstijl. In die situaties is leefstijlbegeleiding geen luxe, maar een noodzakelijk onderdeel van verantwoorde zorg’, schrijft de IGZ.

Doelgroepen

De IGZ heeft zes specifieke doelgroepen uitgekozen voor haar toezicht. Voor zwangere vrouwen die roken gaat de inspectie kijken naar de begeleiding bij verloskundigenpraktijken. Ook de revalidatie van patiënten na een hartinfarct heeft de aandacht van de IGZ. Een andere kwetsbare groep vormen patiënten die langdurig in ggz-instellingen verblijven en antipsychotica gebruiken. Nog een doelgroep wordt gevormd door jongeren met een licht verstandelijke beperking in orthopedische behandelcentra. Verder gaat de IGZ zich richten op ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen (stimuleren van bewegen) en de leefstijlondersteuning van inwoners van achterstandswijken.

Redelijke inspanning

Voor deze doelgroepen verwacht de inspectie van de betrokken zorginstellingen en zorgverleners een ‘redelijke inspanning’ om een gezonde leefstijl te bevorderen. De IGZ zal dit door handhaving bevorderen en desnoods afdwingen. Wat een redelijke inspanning is, heeft de inspectie met onder meer betrokken beroeps- en brancheorganisaties vastgelegd en vertaald in concrete richtlijnen. De inspectie verwacht dat zorgaanbieders met de voorbeelden uit de Staat van de Gezondheidszorg 2012 ook andere doelgroepen die begeleiding nodig hebben, structureel ondersteunen bij een gezonde leefstijl. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees meer:

Sorgdrager klaar met onderzoek naar Inspectie

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. zevende doelgroep:
    De inspecteur komt controlleren of het condoom wel goed zit in de slaapkamer. Ontbreekt deze of zit die niet goed, dan kan meteen een aantekening worden gemaakt in het EPD. Behandeling van een SOA leidt dan tot een hoger eigen risiko of de antibiotica worden niet meer vergoed. Daar gaat de beschaving..

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.