Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ geeft Warande aanwijzing

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft Warande een aanwijzing gegeven. De organisatie heeft de kans om de zorg te verbeteren onvoldoende benut. Daarom grijpt de IGZ naar zwaarder geschut.
Warande.jpg

Warande maakt deel uit van Antroz, dat nu op de zwarte lijst staat van verpleeghuizen.

Medicatieveiligheid
Op meerdere locaties is de zorg niet in orde. Bovendien heeft de inspectie meermalen gevraagd organisatiebreed te controleren of de zorg voldeed aan de normen voor goede zorg. In twee verpleeghuizen, De Schutsmantel in Bilthoven en De Loericker Stee in Houten, is grote twijfel aan de medicatieveiligheid. Hier moet Warande al binnen twee weken vorderingen laten zien in bewaren en toedienen van de medicatie.

Cliëntdossier
Daarbij worden de cliëntendossiers worden niet goed genoeg bijgehouden. Dit terwijl de inspectie, sinds haar toezicht vanaf 2014, op verschillende locaties van Warande bij herhaling dezelfde tekortkomingen heeft geconstateerd op het thema cliëntdossier. Warande krijgt drie maanden de tijd om hierin verbetering aan te brengen. Daarbij moet de verzorging de familie betrekken bij de opstelling van het zorgplan. Hier moet Warande al binnen twee weken vorderingen laten zien in bewaren en toedienen van de medicatie.

Aanwijzing
De tijdelijke uitbreiding van de raad van bestuur waarborgt volgens de Inspectie niet dat Warande nu hieraan wel zal voldoen. De inspectie heeft er onvoldoende vertrouwen in dat Warande thans zonder een aanwijzing in staat is de noodzakelijke verbetermaatregelen te implementeren en te borgen.

Warande
Bestuurder Moniek van Jaarsveld van Warande zegt nu wel de noodzaak en de urgentie te erkennen om  haar zaken snel op orde te hebben. Het eerdere verscherpt toezicht op de organisatie is, voor en na de fusie, teveel gezien als incident en ten onrechte niet organisatiebreed vertaald. Warande is volgens de bestuurder direct aan de slag gegaan om verbeteringen door te voeren. Dit betekent een wijziging van de huidige opvatting binnen Warande dat kwaliteit van zorg binnen het domein van de staf valt. In plaats daarvan wil Warande deze verantwoordelijkheid binnen de lijn gaan verankeren. Verder functioneren de professionals op het gebied van kwaliteit en veiligheid nu vooral in een decentrale setting. Warande streeft naar een centrale aanpak van de aansturing en bewaking van kwaliteit en veiligheid, met centrale kaders.

Bestuur
Vanaf 1 november is tijdelijk een tweede bestuurder aangesteld in de persoon van Peter Weda. Van Jaarsveld: ‘Zijn specifieke opdracht ligt op het terrein van Kwaliteit en Veiligheid. Met elkaar, met alle zorgverleners, maar vooral ook in samenspraak met onze cliënten en families, gaan we er voor zorgen dat Warande aan alle normen voldoet.’

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.