Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ heft toezicht Atrium MC op

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het verscherpt toezicht op het Atrium Medisch Centrum (Atrium MC), locatie Heerlen en Brunssum opgeheven per 29 juli. De inspectie is van oordeel dat de kwaliteit van zorg op beide locaties inmiddels voldoende geborgd is.
IGZ heft toezicht Atrium MC op

In februari van dit jaar constateerde de inspectie tijdens een onaangekondigd bezoek dat de operatiekamercomplexen op beide locaties van het Atrium Medisch Centrum niet voldeden aan de eisen om postoperatieve wondinfecties te voorkomen. Zo waren de operatiekamers verouderd en voldeed het systeem voor luchtbehandeling niet. Bovendien handelde het personeel op de operatiekamers niet volgens de richtlijnen om infecties bij patiënten te voorkomen.

Onvoldoende veiligheid

Ook constateerde de inspectie dat de communicatie, overdracht en medicatieveiligheid niet deugden. De inspectie stelde daarop verscherpt toezicht in. Het ziekenhuis besloot daarop direct te starten met de bouw van semi-permanente operatiekamers die wel aan de gestelde eisen voldoen om zo haar operatieschema zo snel mogelijk te kunnen hervatten.

Vervolgbezoek

Bij vervolgbezoeken van de inspectie op 30 maart, 29 april en 29 juni van dit jaar heeft de inspectie geconstateerd dat de raad van bestuur zeer actief aan de slag is gegaan met het doorvoeren van de noodzakelijke verbeteringen. Zo zijn de benodigde protocollen inmiddels aanwezig en er is een auditsysteem om de naleving ervan te controleren. Ook heeft het ziekenhuis een risicoanalyse gemaakt van de situatie op de intensive care en de spoedeisende hulp.

OK-medewerkers

De discipline van de medewerkers op de operatiekamers is volgens de IGZ ook sterk verbeterd. Op 5 juli is daarnaast een nieuw semipermanent operatiecomplex in gebruik genomen op de locatie Heerlen dat aan de IGZ-eisen voor infectiepreventie voldoet. Vandaar dat het toezicht nu is opgheven. Om het risicomanagement te beoordelen en te kijken of de nu doorgevoerde verbeteringen structureel zijn, voert de inspectie het komende half jaar nog wel enkele toetsingen uit. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Vier operatiekamers Atrium MC weer open

Computerstoring door hitte schakelt SEH Atrium uit

Atrium MC e Zorghotel Welloord gaan samenwerken

‘Samenwerking Atrium en Orbis besspaart 30 tot 35 miljoen’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.