Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ: kwaliteit gaat voor keuzevrijheid

Mark van Dorresteijn
Als het streven naar hogere kwaliteit van ziekenhuiszorg botst met het belang van keuzevrijheid, dan prevaleert kwaliteit als het gaat om operaties waarbij patiënten hoge risico’s lopen. Dat verklaart hoofdinspecteur Wim Schellekens van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) tegenover Zorgvisie.
IGZ: kwaliteit gaat voor keuzevrijheid

De Nederlandse Vereniging van Heelkunde (NvvH) heeft eind januari kwaliteitsvoorwaarden en volumenormen opgesteld voor hoogcomplexe ziekenhuiszorg. Zo moeten ziekenhuizen minimaal vijftig borstkankeroperaties en twintig longkankeroperaties doen om te voldoen aan de volumenormen. Het gaat om operaties waarbij patiënten veel risico lopen. Hoe meer verrichtingen chirurgen en een behandelteam doen, hoe meer ervaring en routine ze opbouwen en hoe minder risico patiënten lopen.

Normen

De IGZ juicht het initiatief van de chirurgen toe en roept andere medisch specialismen op hetzelfde te doen. Ziekenhuizen krijgen een jaar de tijd om te voldoen aan de nieuwe normen. Ze moeten zelf nagaan welke behandelingen ze verantwoord kunnen blijven uitvoeren. In 2012 gaat de IGZ zo nodig handhavend optreden. “Als ziekenhuizen niet voldoen aan de normen, moeten ze stoppen met bepaalde vormen van zorg of intensiever samenwerken met andere ziekenhuizen”, stelt Schellekens. “Ziekenhuizen moeten in regionale beleidsplannen afspreken hoe ze de hoogcomplexe zorg met elkaar gaan regelen in een regio. Concentratie en specialisatie zijn onvermijdelijk om te voldoen aan de kwaliteitsnormen die de wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten opstellen.”

Keuzevrijheid

Als ziekenhuizen stoppen met bepaalde verrichtingen, zal de keuzevrijheid van patiënten afnemen. Dat staat op gespannen voet met de Mededingingswet, waar de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) op toeziet. “Dan zegt de inspectie vanuit haar verantwoordelijkheid dat kwaliteit voor keuzevrijheid gaat”, stelt Schellekens. “Voor ons telt puur het patiëntenbelang. De hoogcomplexe zorg moet je concentreren om het risico voor patiënten te verminderen. Maar ziekenhuizen mogen niet in het kielzog van afspraken over hoogcomplexe zorg ook de basiszorg verdelen. Bovendien is het belangrijk dat de zorgverzekeraar de afspraken regisseert.”

Specialisatieafspraken

Ook NMa-voorman Pieter Kalbfleisch gaf onlangs het groene licht voor specialisatieafspraken. Op een congres op 31 januari verklaarde hij dat ziekenhuizen dan wel moeten kunnen aantonen dat de kwaliteitsvoordelen van hun samenwerking opwegen tegen de nadelen van minder keuzevrijheid voor patiënten. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Wie wordt wijs uit de kwaliteitsbrij

IGZ: ‘Kwaliteit privéklinieken verbeterd’

IGZ: Kwaliteit thuiszorg moet beter

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.