Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ lovend over ziekenhuizen

Mark van Dorresteijn
De inspectie is uitermate tevreden over de kwaliteit van ziekenhuizen in 2012. Grootste winst is behaald op de onderdelen operaties en kankerzorg. Dat komt naar voren in het rapport Het Resultaat Telt Ziekenhuizen 2012 van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
IGZ lovend over ziekenhuizen
Foto: RGBstock

Zo heeft bijna honderd procent van de ziekenhuizen de zogenoemde time-out bij operaties ingevoerd. Dat draagt veel bij aan het vermijden van sterfte en schade bij patiënten. Een ander opvallend resultaat is dat het multidisciplinair overleg over de behandeling van kanker vrijwel overal is ingevoerd. Verder hebben veel ziekenhuizen werk gemaakt van zogenaamde perinatale audits waarin verschillende zorgverleners die betrokken zijn bij de geboorte samenwerken. Daardoor is de kans op overlijden of schade voor de baby of de moeder rond de geboorte aantoonbaar kleiner.

Nederlands versus buitenland

Het Resultaat Telt Ziekenhuizen staat dit jaar in het teken van internationale vergelijkingen. In geen enkel ander land blijken gegevens van kwaliteitsregistraties zo toegankelijk als in Nederland. In Nederland zijn veel gegevens openbaar en daardoor kunnen verschillende zorgaanbieders met elkaar vergeleken worden. Dat geeft aan dat er in ons land veel geïnvesteerd wordt in veiligheid en kwaliteit van zorg en ook steeds meer in transparantie. De resultaten die vervolgens zichtbaar worden door die transparantie, tonen aan dat de registraties goed gebruikt worden. De kwaliteit wordt niet alleen zichtbaar, maar neemt ook zichtbaar toe.

Invoering kwaliteitsregistraties

In rapport staan ook de resultaten van de kwaliteitsindicatoren voor de ziekenhuizen. De indicatoren laten zien dat de zorg in de ziekenhuizen in 2012 weer verder is verbeterd. De inspectie ziet een spectaculaire toename van het aantal kwaliteitsregistraties en is onder de indruk van de snelheid waarmee die ingevoerd worden: Eén jaar na opname in de basisset neemt gemiddeld 95 procent van de ziekenhuizen deel.

Het Resultaat Telt Ziekenhuizen 2012

De kwaliteitsindicatoren (basisset ziekenhuizen) worden onder regie van de inspectie gemaakt door de Orde van Medisch specialisten (OMS), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). De inspectie gebruikt de gegevens uit de basisset ziekenhuizen jaarlijks om risico’s binnen zorgprocessen in kaart te brengen, afwijkende uitkomsten nader te onderzoeken en ziekenhuizen daarop aan te spreken waardoor de risico’s in de zorg verminderen. De IGZ beoordeelt dus op basis van de verkregen informatie voor welke risico’s of welke ziekenhuizen meer aandacht nodig is. Doordat de meeste indicatoren meerdere jaren bij alle ziekenhuizen worden uitgevraagd, kan worden vastgesteld dat de zorg op vele gebieden steeds beter en veiliger wordt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.