Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

IGZ: ‘Meer aandacht nodig voor ziekenhuiszorg ouderen’

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft vandaag haar rapport met de kwaliteitsindicatoren voor ziekenhuizen uit 2011 gepubliceerd. Dat laat zien dat de kwaliteit van ziekenhuiszorg in 2011 is verbeterd. De IGZ waarschuwt wel dat een gecoördineerde aanpak van de zorg voor ouderen in ziekenhuizen nodig is.
IGZ: ‘Meer aandacht nodig voor ziekenhuiszorg ouderen’
Foto: ANP - Lex van Lieshout

De individuele indicatoren voor zorg voor ouderen in het ziekenhuis laten een verbetering zien. Zo werd er beter gescreend op ondervoeding en is het aantal adequate behandelingen van ondervoeding gestegen ten opzichte van 2010. Ook de screening op delier (acute ernstige verwardheid) en de behandeling daarvan laten een positieve trend zien. Maar toch is dat volgens de Inspectie niet het hele plaatje. Veel ziekenhuizen blijken namelijk aandacht te hebben voor niet meer dan één of twee thema’s die van invloed zijn op de kwaliteit van de zorg voor ouderen. Aandacht voor alle thema’s is echter nodig om ervoor te zorgen dat de zorg voor de kwetsbare oudere ook daadwerkelijk veiliger worden, zo schrijft de Inspectie.

Thema voor verbetering
De inspectie heeft samen met de wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten gekeken aan welke thema’s de komende jaren aandacht moet worden besteed om de zorg voor de kwetsbare oudere veiliger te maken. De inspectie zal de komende periode samen met de wetenschappelijke verenigingen hiervoor specifieke kwaliteitsindicatoren ontwikkelen, zodat deze thema’s in onderlinge samenhang kunnen worden bekeken.

Risico’s verminderen
De kwaliteitsindicatoren ziekenhuizen (basisset ziekenhuizen) worden onder regie van de inspectie gemaakt door de Orde van Medisch specialisten, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). De inspectie gebruikt de gegevens uit de basisset ziekenhuizen jaarlijks om risico’s binnen zorgprocessen in kaart te brengen en te verminderen.

2 REACTIES

  1. Overigens blijken de 12-uurs-luiers bij dementerenden soms ook na 16 uur niet geheel verzadigd te zijn . Onderzocht wordt of hier een relatie gevonden kan worden met de voorafgaande vochttoediening , die zowel de nieren tot optimale werking en de blaas tot minimale afgifte activeert. In nagenoeg alle verpleeghuizen wordt dit Niet-Gerandomiseerde onderzoek dagelijks al toegepast met als enig onderzoeks- criterium …:te weinig handen aan het bed .Het resultaat zal over enige ( 4 ….regerings-) jaren empirisch verklaarbaar blijken door …….. te weinig handen aan het bed . Een nieuwe commissie van igz , cvz, nma, nza , enz….. zal eventueel gaan onderzoeken of BIG DATA hier geen oplossing kunnen bieden , die ook weer nieuwe onderzoekscriteria kunnen aandragen , in het belang van de Zorg..? ? , maar zeker ten en op kosten van de Zorgbehoevenden ?? L`histoire se repete toujours ? ?

  2. Lees alle reacties
  3. In verzorgings- en verpleeghuizen is de situatie vaak nog slechter, zoals in Amsterdam een bezetting van de ”Werkvloer”, of te wel de echte VERZORGENDEN , aangeeft . Daar verzaakt de inspectie haar plicht liever, zoals ook Jan C. voortdurend beweert en aantoont. De inspectie gaat met wetenschappelijke verenigingen de kaders bepalen voor een”” nog betere ? ” zorg . Luisteren naar en overleggen met de DOELgroep zelf of hun familie en mantelzorgers ? ? ? Natuurlijk niet !! Die weten alles over ZORG , maar kennen het woord ”’kwaliteitsindicatoren ” niet, hoewel de wetenschappers zelve niet eens de definitie voor ”kwaliteit ” , laat staan de indicatoren ,weten op te hoesten .Zo gaat er gelukkig weer veel geld naar academisch , theoretisch …….. gezwets !! Daarom moet de doelgroep steeds meer bijbetalen …….Beter kunnen we het niet doen , wel ….duurder.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.