Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘IGZ moet efficiënter werken’

Mark van Dorresteijn
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) moet efficiënter gaan werken. De vragenlijsten die de inspectie hanteert om het risico op onveilige situaties te schatten, leveren onvoldoende informatie op. Ook duurt de verwerking van de gegevens te lang. Daardoor kan er te veel tijd verstrijken voordat inspecteurs op pad gaan. Dat staat in het rapport Evaluatie Gefaseerd Toezicht van het Nivel.
‘IGZ moet efficiënter werken’

Het Nivel vindt het goed dat de IGZ zich de laatste jaren is gaan toeleggen op zogenoemd gefaseerd toezicht, dat erop gericht is risico’s op te sporen en goed functionerende instellingen zo veel mogelijk met rust te laten. “Je kunt niet achter elke zorgverlener een inspecteur zetten”, aldus onderzoeker Roland Friele.

Toezicht kan beter

De onderzoekers stellen vast dat sinds de inspectie in 2000 met die werkwijze begon, veel is verbeterd. In elk geval werkt de IGZ nu overal in het land op dezelfde manier. Zorgverleners weten daardoor waar zij aan toe zijn. Maar het toezicht kan volgens Nivel nog steeds beter. “De inspectie is ervoor om daar waar het niet goed dreigt te gaan, handelend op te treden. Daar is ze een eind in gekomen, maar ze is er nog niet”, aldus Friele.

Individuele zorgverleners

De onderzoekers zijn vooral kritisch over het toezicht op individuele zorgverleners, zoals huisartsen. De vorm van toezicht die wordt gebruikt bij grotere organisaties als ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen, is daarvoor niet geschikt. Het ontbreekt bij de IGZ aan een goede methode om ook in de huisartsenzorg risico’s ten aanzien van de kwaliteit en veiligheid bloot te leggen, aldus het Nivel.

IGZ blij met aanbevelingen

De IGZ, die samen met het ministerie van VWS opdracht gaf tot het onderzoek, heeft laten weten blij te zijn met de aanbevelingen van Nivel. Die bieden volgens de toezichthouder concrete handvatten om de kwaliteit en effectiviteit van het gefaseerd toezicht te verbeteren. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

IGZ: Steeds minder vrijheidsbeperkende maatregelen

IGZ: ‘Kwaliteit privéklinieken verbeterd’

IGZ: Kwaliteit thuiszorg moet beter

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.