Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ noemt slechte instellingen op internet

MAARSSEN - Zorginstellingen die slecht presteren worden door de Inspectie publiekelijk aan de schandpaal genageld. Onder het motto ‘naming and shaming’ publiceert de Inspectie voortaan een ‘zwarte lijst’ op haar website.

De Inspectie denkt dat de ‘zwarte lijst’ een louterend effect heeft. De Inspectie rekent er op dat instellingen er alles aan zullen doen om een negatieve publiciteit te voorkomen.

Geen vrijblijvendheid

Met de zwarte lijst voegt de Inspectie de daad bij het woord. In zijn Nieuwjaarstoespraak kondigde inspecteur-generaal Gerrit van der Wal al aan dat ‘de tijd van vrijblijvendheid’ voorbij is. Tot nu toe werden instellingen veelal in stilte tot verbetering gemaand. Met de publieke terechtwijzing kiest de Inspectie voor een andere koers. De betreffende instellingen worden met naam en toenaam genoemd. Ook wordt er vermeld wat er mis is. De instellingen worden pas van de lijst afgehaald als de kwaliteit van de zorg weer op orde is.

Verscherpt toezicht

De eerste vier instellingen die op de zwarte lijst staan komen allemaal uit de sector verzorging en verpleging. Het gaat om verpleeghuis Grubbeveld in Maastricht, verzorgingshuis Sint Josefoord in Nuland, woonzorgcentrum De Bron in Eijsden en verzorgingshuis Klein Rijckholt, Sint Josef in Rijckholt. De inspectie heeft de instellingen in december onder verscherpt toezicht gesteld. Van drie van de vier organisaties concludeert de inspectie dat ‘sprake is van een zeer hoog risico op onverantwoorde zorg’, voor de vierde geldt ‘dat er onvoldoende voorwaarden in de organisatie aanwezig zijn om verantwoorde zorg te kunnen leveren’. (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Lees ook

het weblog ‘Naming and shaming’ en reageer

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.