Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

IGZ richt zich op mondzorg bij verzorgingshuizen

De Inspectie voor de Gezondheidzorg (IGZ) gaat in de tweede helft van dit jaar tijdens inspectiebezoeken extra aandacht besteden aan mondzorg verpleeg- en verzorgingshuizen. De reden hiervoor is dat de IGZ signalen ontvangt dat de kwaliteit van de mondzorg hier onvoldoende is.
IGZ richt zich op mondzorg bij verzorgingshuizen
Foto: ANP - Nils van Hout

In het toezicht baseert de inspectie zich op de richtlijn “Mondzorg voor zorgafhankelijke cliënten in verpleeghuizen”. Van elk bezoek stelt de inspectie zoals gebruikelijk een rapport op. Daarin wordt naast de overige onderwerpen die zijn getoetst tijdens het bezoek, ook apart aandacht besteed aan mondzorg. De inspectie publiceert deze instellingsrapporten op haar website. De resultaten van alle bezoeken worden gebundeld en gepresenteerd in een samenvattend rapport over mondzorg in de ouderenzorg. Dat rapport verschijnt naar verwachting in de eerste helft van 2014.

Verantwoordelijk
Verpleeg- en verzorgingshuizen zijn voor een deel van hun bewoners verantwoordelijk voor het leveren van mondzorg. Dat geldt voor bewoners met een CIZ- indicatie voor verblijf en behandeling. Om zorgverleners handvatten te geven voor het leveren van mondzorg, is in 2007 de richtlijn “Mondzorg voor zorgafhankelijke cliënten in verpleeghuizen” opgesteld. Deze richtlijn beschrijft waaraan kwalitatief goede mondzorg moet voldoen. Een slechte mondgezondheid kan ernstige gevolgen hebben, zoals ondervoeding, ontstekingen, pijn en smaakstoornissen. Een goede mondgezondheid bevordert de kwaliteit van leven.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.