Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ stelt bodemeisen op voor gesloten jeugdzorginstellingen

Redacteur Zorgvisie
Om te voorkomen dat jongeren zonder rechterlijke machtiging worden opgenomen in een gesloten jeugdzorginstelling, hebben de IGZ en Inspectie Jeugdzorg bodemeisen opgesteld voor deze instellingen.
Bozetiener-400-Fotolia.jpg
Foto: Fotolia.

Dat meldt de Inspectie Jeugdzorg. De inspecties kwam bij hun controles tot de conclusie dat jongeren op vrijwillige basis, dat wil zeggen zonder machtiging van de kinderrechter, in instellingen voor gesloten jeugdhulp worden opgenomen. ‘Omdat dergelijke plaatsingen in strijd kunnen zijn met nationaal en internationaal recht hebben de inspecties bodemeisen opgesteld, waaraan minimaal moet worden voldaan’, schrijft de Inspectie Jeugdzorg op haar website.

Voldoen aan bodemeisen
Die bodemeisen schrijven voor dat er geen vrijheidsontneming of toepassing van vrijheidsbeperkende maatregelen mag zijn bij jongeren die zonder rechterlijke machtiging worden opgenomen. Ook mogen deze jongeren geen getuige zijn van de toepassing van zware vrijdheidsbeperkende maatregelen. Daaronder vallen volgens de inspecties bijvoorbeeld het vastpakken en vasthouden van cliënten. Nog niet alle instellingen voldoen aan deze bodemeisen, voor vier instellingen is een aandachtspunt en twee instellingen voldoen er helemaal nog niet aan. Zij krijgen tot 1 oktober om zich aan te passen.   

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.