Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

IGZ vordert dwangsommen in om jaardocument

Mark van Dorresteijn
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vordert dwangsommen in bij negen zorginstellingen omdat zij het Jaardocument maatschappelijke verantwoording 2009 niet aangeleverd hebben.
IGZ vordert dwangsommen in om jaardocument

In totaal legde de IGZ aan 29 instellingen een last onder dwangsom op, omdat zij zonder geldige reden het Jaardocument maatschappelijke verantwoording 2009 niet of niet volledig hadden aangeleverd bij het CIBG. Voor 3 instellingen is het genomen besluit herzien. De overige 26 instellingen kregen nog vier weken de tijd om alsnog aan hun plicht te voldoen, daarvan voldeden zestien instellingen binnen de termijn aan de verplichting.

Boetes

Voor de tien instellingen die nog niet voldeden, ging een dwangsom van 1.000 euro per week lopen tot een maximum van 10.000 euro. In totaal hebben zeven instellingen de maximale boete opgelegd gekregen. Bij Cura Domestica werd de dwangsom verdubbeld omdat zij in het voorgaande jaar ook een last onder dwangsom opgelegd kregen; de instelling betaalt daarom 20.000 euro. Twee andere instellingen kwamen er vanaf met een boete van respectievelijk 3.000 en 1.000 euro. Bij Stichting Duo Caridad Thuiszorg loopt nog een handhavingtraject. Deze instelling is daarom niet meegenomen in het ingestelde invorderingstraject.

Jaardocument

Instellingen die verzekerde zorg (Zorgverzekeringswet, AWBZ) leveren moeten een toelating hebben op grond van de Wet toelating zorginstellingen (WTZI). Deze wet verplicht ziekenhuizen, gehandicapteninstellingen, verpleeg- en verzorgingshuizen, instellingen in de geestelijke gezondheidszorg en thuiszorg het Jaardocument maatschappelijke verantwoording jaarlijks voor 1 juni aan te leveren bij het CIBG. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

IGZ trekt twee dwangsommen jaardocument in

Dwangsom voor negen instellingen om jaardocument

Inspectie vordert dwangsommen om jaardocument

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Een maximale dwangsom van 10.000 euro? Nou dan gaan wij ook overwegen om geen jaardocument meer in te leveren. Dat jaardocument kost veel meer dan 10.000 euro. Vervolgens geven we een persbericht uit dat wij de vrijgekomen middelen aanwenden voor het leveren van betere zorg en klaar.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.