Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ik ben echt gevallen voor de aanpak bij Aveleijn’

Eindredacteur
Bestuursvoorzitter Susanne Bentvelsen van huisartsenorganisatie Medrie wordt per 1 januari bestuurder bij Aveleijn. Van een organisatie voor ondersteuning van huisartsen bij de spoed- en ketenzorg naar een organisatie voor ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking bij het leven.
Susanne-Bentvelsen450.jpg

Hoe bent u in de zorg terechtgekomen? ‘Na banen als adviseur bij een brancheorganisatie voor  woningcorporaties en als directeur van een welzijnsorganisatie heb ik bijna dertien jaar met ongelooflijk veel plezier als directeur en bestuurder voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker gewerkt. De laatste jaren kwamen daar het onderzoek naar baarmoederhalskanker en darmkanker bij. In 2015 werd het tijd voor een nieuwe uitdaging en zocht ik het wel weer in de gezondheidszorg. Zo kwam ik bij Medrie terecht. Het was mijn eerste kennismaking met de eerstelijnszorg en ik vond en vind het heel leuk.’

U werkt nog geen twee jaar bij Medrie en juist de komende drie jaar staat een programma voor vernieuwing van de huisartsenzorg op stapel. ‘Ja, dat klopt. Er ligt een prachtig meerjarenplan waar we veel werk van hebben gemaakt in dialoog met belanghebbenden in de regio. We hebben doorgepraat over hoe we ons moeten verhouden tot alle nieuwe ontwikkelingen en daaruit is een plan gekomen dat de komende jaren leidend blijft. Ik was ook helemaal niet op zoek naar een andere plek en vertrek met pijn in het hart. Maar de reistijd viel mij zwaar en toen ik werd geattendeerd op een vacature in de zorg voor kwetsbare mensen op tien minuten afstand van mijn woning, kon ik daaraan niet voorbijgaan. Ik ben vervolgens echt gevallen voor de manier waarop ze bij Aveleijn mensen met een verstandelijke beperking helpen een “leven vol betekenis” te leiden, zoals in de missie staat.’

Welke uitdaging ligt bij Aveleijn te wachten? ‘Het programma om de missie te realiseren staat nog niet zo lang en moet verankerd worden in de organisatie. Daarop zijn de activiteiten in 2017 gericht. Willem den Hartog en ik vormen een tweehoofdige raad van bestuur. We streven eenheid van bestuur na maar de bedrijfskundige kant ligt meer bij mij en we sturen ieder een deel van de dertig managers aan. Aveleijn heeft een heel platte organisatie, er is verder geen directie.’

Is het bestuur van Aveleijn met veel beslissingsbevoegdheid dicht bij de werkvloer vergelijkbaar met het bestuur van Medrie? ‘Bij Medrie zijn 270 huisartsen verenigd in een verzorgingsgebied van zo’n 600.000 inwoners. Zij zijn autonoom in hun praktijkvoering. De organisatie van avond- en weekenddiensten en chronische zorg hebben ze als een soort uitgeleende taken bij Medrie belegd. Dat vraagt een andere governance dan in bijvoorbeeld een ouderen- of gehandicaptenzorgorganisatie. De huisartsen hebben maximale invloed via de drie huisarts-bestuurders die contact houden met de individuele huisartsen en de vereniging/corporaties. De huisartsvereniging en -corporaties zijn aandeelhouder en daarmee eigenaar van Medrie. Via de aandeelhoudersvergadering hebben zij zeggenschap op strategisch niveau. Als bestuurder moet je je voortdurend bewust zijn van álle belangen en de onderlinge verhoudingen om stappen te kunnen zetten. Die ervaring neem ik mee naar Aveleijn.
In al mijn functies was ik bezig met wonen, welzijn en zorg. Eigenlijk komt mijn complete cv samen in mijn nieuwe functie bij Aveleijn. Mijn ervaring in de zorg heeft mij geleerd dat het wel allemaal zorg is, maar met heel diverse belangen en manieren van aansturen. Daardoor zijn het toch steeds nieuwe werelden die je binnengaat.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.