Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IKNL en IKZ eindelijk eens over fusie

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Vanaf 1 januari 2014 één nationale organisatie voor de continue verbetering van de zorg voor kankerpatiënten.
IKNL en IKZ eindelijk eens over fusie
Foto: ANP/Lex van Lieshout

Dat kan omdat het Integraal Kankercentrum Nederland en Integraal Kankercentrum Zuid nu toch overeenstemming hebben bereikt over hun fusie.

Verzet

In januari tekenden de raden van bestuur een intentieverklaring, onlangs zetten zij hun handtekening onder het fusiedocument. Tegen de fusie is veel verzet gerezen. Voormalig bestuurder Janny van den Eijnden-Van Raaij van het IKZ weigerde haar medewerking en werd vervolgens ontslagen. Daarop zegde de personeelsvereniging van het IKZ het vertrouwen op in de raad van toezicht.

Impasse

Door de voordracht van Willem van der Ham als interimmer, hoopte men uit de impasse te komen. Begin dit jaar tekenden de partijen al een fusieverklaring. In mei ging oud MST-bestuursvoorzitter Herre Kingma aan de slag als kwartiermaker. Hij zal de fusie begeleiden en daarom als medebestuurder in beide raden van bestuur zitting nemen. Het fusiedocument is voorgelegd aan de raden van toezicht en de medenzeggenschapsorganen.

Nieuwe organisatie

De nieuwe organisatie wil de kankerzorg landelijk organiseren ‘waar het moet’ en regionaal ‘waar mogelijk’. IKNL wil zich gaan richten op de totale kankerzorg en niet alleen op diagnostiek en behandeling. Het centrum wil nieuwe kennis- en kwaliteitsinstrumenten ontwikkelen en deze landelijk bundelen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.