Implantaten vinden vaak geruisloos weg naar patiënt

In studies naar de kosteneffectiviteit van medische implantaten worden bijwerkingen structureel onderschat of genegeerd. Nieuwe implantaten worden dan ook bijna geruisloos vergoed. Dat stellen onderzoekers van het RIVM in Medisch Contact.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Implantaten registratie
Foto: Julianemartens/Fotolia

“Bijwerkingen worden onderschat of zelfs genegeerd en als ze al aan bod komen betreft het veelal alleen de korte termijnbijwerkingen waardoor een te rooskleurig beeld van de kosteneffectiviteit naar voren komt”, constateert Joëlle Hoebert in Medisch Contact. Hoebert is als projectleider betrokken bij het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI), dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) samen met het Lareb in 2017 is gestart.

Kwaliteit van leven

Als voorbeeld noemt Hoebert studies naar de kosteneffectiviteit van heupprothesen. In termen van verbeterde kwaliteit van leven lijkt die enorm, maar het RIVM plaatst als kanttekening dat maar twee potentiële

0
307

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.