Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Indicatiestellers gaan klare taal spreken

Indicatiestellers en uitvoerders van de AWBZ gaan klare taal spreken. Dat beloven het ministerie van VWS, het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), het Centraal Administratie Kantoor Bijzondere Zorgkosten (CAK-BZ) en de zorgkantoren van Univé en VGZ/Trias in een intentieverklaring die ze op voorspraak van staatssecretaris Jet Bussemaker hebben gesloten.

Cliënten in de AWBZ ondervinden in het contact met instanties geregeld hinder van ambtelijk jargon, onbegrijpelijke afkortingen en nodeloos ingewikkeld zinnen. Bovendien hebben zij te maken met een rits instellingen, die niet zelden langs elkaar heen werken. Niet alleen is de samenhang tussen de verschillende communicatie-uitingen hierdoor nauwelijks te doorgronden, de oneffenheden in het berichtenverkeer kunnen er ook toe leiden dat klanten onnodig lang op een beschikking of geld moeten wachten.

Makkelijk lezen

Het CIZ, CAK en de zorgkantoren beloven nu beterschap. Alle communicatie-uitingen worden voortaan opgesteld aan de richtlijnen van de Stichting Makkelijk Lezen. Ook ontwikkelen de partijen een eenduidig begrippenkader, zodat de communicatie van de verschillende instanties beter op elkaar aansluit. Een lezerspanel gaat beoordelen of de beloofde verbeteringen door cliënten ook als zodanig worden ervaren. Ook wordt bekeken of er en gezamenlijk loket kan worden opgezet, zodat cliënten niet langer met vragen langs de verschillende instanties hoeven.

Voorbeeldfunctie

De initiatiefnemers hopen dat de intentieverklaring een voorbeeldfunctie heeft. Het is de bedoeling dat ook andere zorgkantoren dan die van Univé en VGZ/Trias de richtlijnen gaan volgen. Daarnaast hoopt Bussemaker dat ook gemeentes zich bij de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) aan de richtlijnen houden. (Philip van de Poel – ZorgVisie)

Websites:

CIZ

CAK-BZ

Stichting Makkelijk Lezen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.