Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Indicatiestelling verschuift naar zware zorg’

De indicatiestelling in de AWBZ verschuift drastisch naar zwaardere indicaties. Dat meldt De Volkskrant vandaag op basis van eigen onderzoek. Ouderenbond ANBO denkt dat met het oog op de vergrijzing, de zorg thuis soelaas biedt.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
‘Indicatiestelling verschuift naar zware zorg’

De krant baseert zich op cijfers van het centrum indicatiestelling zorg (CIZ) en het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). In de periode van 2009-2012 ging het aantal patiënten dat een lage indicatiestelling van zorgzwaartepakket niveau 1 (zzp1) en zzp2 krijgen fors omlaag. Dat terwijl het aantal aanvragen voor zwaardere zorg van zzp 3 en 4 omhoog ging met vijftig procent naar 118 duizend. Deskundigen vermoeden volgens het artikel dat patiënten soms ten onrechte naar een hogere categorie worden doorgeschoven. ‘Je hebt lieve hulpverleners die proberen het voor de patiënt zo gunstig mogelijk te maken’, zegt gezondheidseconoom Guus Schrijvers in de krant.

0
37

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.