Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Inhoud van DOTpakket 2013 is bekend

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De inhoud van het totale pakket DOTzorgproducten voor 2013 is vandaag bekend gemaakt. Het pakket bestaat uit aangepaste, al gebruikte zorgproducten en een set nieuwe.
Inhoud van DOTpakket 2013 is bekend

Op 1 oktober stelt DBC-Onderhoud het pakket beschikbaar aan de ziekenhuizen en zbc’s zodat zij zich kunnen voorbereiden. Vanaf 1 januari 2013 wordt dit het pakket waarmee de zorginstellingen hun zorg gaan afrekenen met de zorgverzekeraars.

Umc’s

Een belangrijke aanwinst vormen de zorgproducten voor topreferente zorg. Dat helpt vooral de universitair medische centra die daarmee beter passende tarieven in rekening kunnen brengen. Zo zijn er nieuwe zorgproducten ontwikkeld voor kindergeneeskunde, kinderoncologie, cardiopulmonale chirurgie en neurochirurgie. Bloedproducten, bijvoorbeeld bij een bloedtransfusie, gaan volledig deel uitmaken van de (operatieve) zorgproducten waarin ze gebruikt worden. Daarmee worden ze ook onderdeel van het tarief van het betreffende product, wat voor betere tarieven zorgt. Ook honorariatarieven van medisch specialisten worden aangepast.

E-health en zorg thuis

Tot nu toe konden ziekenhuizen hun e-health activiteiten nog niet goed in rekening brengen. Dat moet vanaf volgend gemakkelijker gaan. In het nieuwe pakket is de ‘zorgactiviteit’ teleconsult onderdeel van DOT zorgproducten. Thuisbeademing en thuisbelichting zijn medische hulpmiddelen die onder ziekenhuisverplaatste zorg vallen. Deze zijn straks ook specifiek te registreren. Ziekenhuizen kunnen daardoor beter zien welk deel van de patiënten thuis, en welk deel in het ziekenhuis wordt behandeld.

Revalidatieafdelingen

Vanaf 2013 gaat de geriatrische revalidatiezorg over op DOT. Dit geldt voor verpleeghuizen met revalidatieafdelingen. Zij krijgen passende producten op 1 juli. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Alles over de RZ13a

Voor de liefhebbers is hier het complete besluitvormingsdocument van de zogenoemde RZ13a te lezen.

Lees meer:

‘DOT lost niets op’

DOT-zorgpaden: vreemd huwelijk of gouden koppel?

Kinderartsen luiden noodklok over DOT

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.