Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Innovatienetwerken zorg hebben wisselend effect

Redacteur Zorgvisie
Innovatienetwerken in de zorg zijn in opkomst, maar het effect dat ze hebben wisselt sterk. Terwijl een netwerk voor de ene deelnemer veel meerwaarde biedt, kan het voor een andere partij helemaal geen waarde toevoegen. Dat meldt Vilans op basis van onderzoek.
bestuur400.jpg

Het onderzoek naar innovatienetwerken in de zorg is uitgevoerd door Tom van den Elsen, student Health cara management aan de Erasmus Universiteit. Omdat er steeds meer netwerken bijkomen, wilde Vilans onderzoek laten doen naar deze samenwerkingsverbanden van bedrijven en instellingen, die innovaties in de zorg willen ontwikkelen, implementeren en verspreiden.

Innovatienetwerken in opkomst
Op dit moment zijn er in Nederland meer dan 350 innovatienetwerken actief, schrijft Van den Elsen. Daarvan richten zich er 22 op de zorg, in totaal zijn er meer dan 1000 deelnemers. De onderzoeker sprak veertien van die participanten om erachter te komen hoe zij tegen hun deelname aankijken. Uit die gesprekken komt geen eenduidig beeld naar voren, schrijft hij. ‘Sommigen zijn uitermate tevreden en ontlenen veel meerwaarde aan het samenwerkingsverband. Aan het andere kant van het spectrum zijn er deelnemers voor wie, om verschillende redenen, het netwerk bijna niets van waarde bijdraagt. Tenslotte zijn er deelnemers die op sommige fronten baat hebben bij het netwerk, maar die ook nog veel ruimte zien voor verbetering.’

Verbeteringen deelnemers innovatienetwerken
Die verbetering moet niet alleen vanuit de netwerken komen, maar ook vanuit de deelnemers en daarmee de zorgbestuurders, schrijft Van den Elsen. Zij zouden bijvoorbeeld meer kunnen investeren in het netwerk, door tijd te maken voor het netwerken met andere deelnemers. Ook zouden ze ervoor moeten zorgen dat medewerkers zich betrokken voelen bij het netwerk en weten wat het doel is van hun deelname eraan.

Communicatie door innovatienetwerken
Aan de andere kant zouden de innovatienetwerken er volgens Van den Elsen goed aan doen om duidelijk te communiceren met hun deelnemers: wat is het doel van het netwerk, wat kan het netwerk deelnemers bieden, wat is er bereikt, wat is vooruitgang en wat is de focus? Daarbij zouden ze ook kunnen proberen om deelnemers in contact te brengen met partijen van buiten de zorg en ervoor zorgen dat ook minder actieve deelnemers toch betrokken blijven bij het netwerk.


Op 18 en 19 januari 2018 organiseert De Academie een masterclass over samenwerking in netwerken. Klik hier voor meer informatie en aanmelding

1 REACTIE

  1. Zonder het bijbehorende onderzoek leest het artikel als volstrekt leeg en vol gemeenplaatsen. Tenzij het onderzoek zelf ook niks anders toevoegt dan 'tevreden/ontevreden' / 'meer netwerken' enzovoort. Om over het inzicht in wat die innovatienetwerken nu eigenlijk aan innovatie doen, op welke terreinen en met welk resultaat maar helemaal niet te spreken.
    Een gemiste kans.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.