Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Inspectie: arbeidsdruk in de zorg te hoog

Redacteur Zorg+Welzijn
De psychische en fysieke belasting van werknemers in de zorg blijft onverminderd hoog. Dat constateert de Inspectie SZW in een rapport over arbeidsbelasting in de sector Zorg en Welzijn. Vooral de werkdruk blijft pieken en er wordt te weinig aan gedaan.
Inspectie: arbeidsdruk in de zorg te hoog

De Inspectie SZW vindt dat bestuurders en management van de zorginstellingen verantwoordelijk zijn voor een goed functionerend arbozorgsysteem. Nu wordt verbetering van de arbeidsbelasting te veel overgelaten aan arbodeskundigen. Verder is het nodig dat medewerkers intensieve voorlichting krijgen om hen meer bewust te maken van de arbeidsrisico’s.

Overtredingen

Hoewel de verzuimcijfers in de sectoren Verpleging, Verzorging en Thuiszorg iets zijn gedaald in de afgelopen vijf  jaar, blijkt het aantal instellingen met overtredingen op het gebied van werkdruk behoorlijk hoog: 82 procent. Er moet een aanpak komen voor psychosociale arbeidsbelasting, fysieke belasting en in mindere mate biologische agentia – virussen en bacteriën. In de ziekenhuizen is het verzuim niet gedaald vanaf 2008, daar worden vooral de arbeidstijden overtreden: in 82 procent van de onderzochte instellingen.

Speerpunt

Dit is de eerste rapportage ‘Zorg en Welzijn 2010-2012’ voor deze sector van de Inspectie SZW. Behalve naar de sectoren Ziekenhuizen en VVT, is ook gekeken naar de gehandicaptenzorg, jeugdzorg en ambulancezorg. De Inspectie geeft aan dat, omdat zij risicogericht werkt, het onderzoek niet representatief is voor de gehele sector Zorg en Welzijn. Uit de inspecties blijkt wel dat in de zorgsector veel wordt geïnvesteerd om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Maar dat er onvoldoende maatregelen worden genomen. Instellingen kiezen één speerpunt en laten andere belangrijk arbeidsrisico’s liggen. De inspectie wil de komende tijd haar communicatie vooral richten op de besturen van de instellingen, opdat arbeidsrisico’s beter worden aangepakt.

Percentages

Het arbeidsgerelateerde verzuim in de zorg (1,2 procent) is 20 procent hoger dan gemiddeld in Nederland (1,0 procent) en wordt voornamelijk veroorzaakt door psychosociale arbeidsbelasting (zoals werkdruk, werkstress, onregelmatige werktijden, agressie en andere ongewenste omgangsvormen: 50 procent) en door fysieke belasting (30 procent). Daarnaast wordt 10 procent van de beroepsziekten in de zorg veroorzaakt door infecties met bacteriën of virussen.

 

Bekijk hier het Inspectierapport “Zorg en Welzijn 2010-2012”

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Je raakt de kern ‘Wetje’!
    Gebaseerd op LEAN is onze ervaring dat er een wereld te winnen is als organisaties werkdruk meer aanpakken via gedeelde verantwoordelijkheid en regelruimte bij medewerkers vanuit een goed gedeelde inspirerende missie. Dat sluit aan bij eerdere ervaringen van de inspectie. Toch is dat niet wat als prioriteit wordt geadviseerd.
    Geinteresseerd? http://www.zorgsteedsbeter.nl

  3. Ik hoop dat de zorg veel meer volgens de LEAN principes zal worden geregeld zodat pieken (en dalen )in het zorgaanbod wat verminderen en alle medewerkers betrokken worden bij het verbeteren van de kwaliteit en organisatie van hun werk.
    Betrokkenheid kweken kan ook door veel meer invloed te geven op het eigen dienstrooster

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.