Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie: kwaliteit verpleeghuizen is verbeterd

Redactie Zorgvisie
De verpleeghuizen leveren betere zorg dan drie jaar geleden, maar voldoen nog niet allemaal aan de normen voor verantwoorde zorg. Dat schrijft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in het rapport Verpleeghuiszorg op de goede weg. De vertaling van richtlijnen naar de praktijk laat nog te wensen over.

De IGZ bezocht de afgelopen twee jaar 149 verpleeginstellingen – 71 verpleeghuizen en 78 verzorgingshuizen met een verpleegunit – die bij eerder toezichtbezoek slecht hadden gescoord op kwaliteitseisen. Zij voldeden bij het eerdere bezoek aan minder dan de helft van de normen voor verantwoorde zorg, maar inmiddels voldoen ze voor tachtig procent aan deze normen. Acht van de 149 huizen schieten nog steeds tekort en krijgen de inspectie dit jaar opnieuw over de vloer. In totaal zijn er 640 verpleeginstellingen.

Kwaliteit van zorg

De bezochte verpleeghuizen hebben vooruitgang geboekt in het opstellen van richtlijnen, protocollen en kwaliteitsbeleid. Op slechts vier procent van de getoetste onderdelen ontbreken die nog. Op achttien procent van de getoetste onderdelen voldoen de huizen echter nog niet aan de normen: het beleid is er wel, maar de dagelijkse uitvoering laat volgens de inspectie te wensen over. Zo ontbreken actuele richtlijnen voor de zorgverleners nog in zeven procent van de huizen, terwijl ze in een derde van de instellingen wel voorhanden zijn, maar onbekend zijn bij het personeel. Ook het werken met zorgleefplannen, als basis voor vraaggerichte zorg, gebeurt in ruim een derde van de instellingen onvoldoende.

Cliëntgerichtheid

Als het gaat om cliëntgerichtheid, verlopen de verbeteringen volgens de inspectie te langzaam. Het model-zorgleefplan van brancheorganisatie Actiz, gericht op de kwaliteit van het bestaan, staat volgens de inspectie nog “in de kinderschoenen”. Bovendien is er in 43 van de instellingen niet altijd toezicht op demente bewoners en werken vijftig van de huizen niet volgens de richtlijnen ‘vocht en voeding’ voor hulp bij eten en drinken.

Kwaliteitskader Verantwoorde zorg

In een reactie toont Actiz zich tevreden over het rapport en wijst ze erop dat de afwezigheid van protocollen niet betekent dat een verpleeghuis slechte zorg levert. Hoe de dagelijkse praktijk eruitziet moet blijken uit de eerste landelijke meting van onder meer de fysieke lichamelijke conditie en de mening van cliënten, op basis van het Kwaliteitskader Verantwoorde zorg. Die verschijnt deze zomer. Cliëntenorganisatie LOC neemt in haar reactie op het inspectierapport alvast een voorschot: “Er is nog steeds een weg te gaan als het gaat om een zorgsector die werkt op basis van de behoeften van de client.” (Zorgvisie – Krista kroon)

Lees ook:

Rapporten ‘Verpleeghuiszorg op de goede weg’ (IGZ)

Inspectie: Verbetering verpleeghuizen gaat te langzaam

Verpleeghuis kort op koekjes bij de koffie

Zorgzwaartebekostiging dreigt verpleeghuis fataal te worden

VWS-beleid jaagt oudere verpleeghuis in

Veel verpleegmethoden zinloos of schadelijk

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.