Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie neemt mishandeling bij De Leeuwenhoek onder de loep

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd onderzoekt een incident bij verpleeghuis De Leeuwenhoek. Het dagblad Trouw meldt op basis van informatie van een klokkenluider dat er sprake is van mishandeling. De locatie van Humanitas in Rotterdam vormt vanaf morgen, donderdag 19 april, het decor van een tv-serie met publicist Hugo Borst en theatermaker Adelheid Roosen over de ouderenzorg in Nederland.
Humanitas Verpleeghuis De Leeuwenhoek
Verpleeghuis De Leeuwenhoek

De mishandelingen in De Leeuwenhoek lopen uiteen van verbale agressie tot daadwerkelijk fysiek geweld (blauwe plekken). Op basis van informatie van een klokkenluider deed Trouw zelf onderzoek. De krant sprak met familie, de klokkenluider, las interne stukken en zag foto’s van verwondingen. De ouderenpsychologen Sarah en David Blom zijn net als Trouw benaderd door de klokkenluider en deden ook onderzoek. Zij noemen de mishandeling bij de locatie van Humanitas ‘mensonterend’.

De Leeuwenhoek meldt incident bij Inspectie

Uit de gesprekken en documenten blijkt dat de behandelaars – de artsen, psychiaters, fysiotherapeuten en verpleegkundig specialisten – dit jaar een brandbrief hebben gestuurd naar het management. Daarin dreigden zij hun verantwoordelijkheid neer te leggen, omdat ze niet langer konden instaan voor de veiligheid van hun cliënten. Eerder dit jaar meldde Humanitas één incident in De Leeuwenhoek bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Wat er precies gebeurde, kan zowel Humanitas als de inspectie om privacyredenen niet zeggen. ‘De IGJ is bezig de feiten op een rijtje te zetten. We willen een breed beeld krijgen van de kwaliteit van zorg’, zegt een woordvoerder van de IGJ.

Reactie Humanitas-bestuursvoorzitter Gijsbert van Herk

Humanitas-bestuursvoorzitter Gijsbert van Herk vindt dat de misstanden te groot worden gemaakt. Van structurele kwaliteitsproblemen is volgens hem geen sprake. ‘Op het totale aantal van 10.000 cliënten van Humanitas zijn er weinig incidenten’, verklaart Van Herk in Trouw. ‘Wat thuis en op straat gebeurt, zie je ook in het verpleeghuis.’ Van Herk wijst erop dat De Leeuwenhoek in het centrum van Rotterdam staat, in een multiculturele wijk. De omgangsvormen zijn er volgens hem wat ruwer dan op het platteland, al is dat ‘natuurlijk geen excuus’. ‘Als wij met de Nederlandse bril van een hbo-verpleegkundige uit Maastricht naar de zorg in De Leeuwenhoek kijken, ja, dan gebeuren er dingen die niet kunnen. Kijk je er met een Antilliaanse bril naar, dan vraag je je af: wat is het probleem?’, aldus Van Herk.

Tv-serie in De Leeuwenhoek

De timing van het artikel in Trouw is opmerkelijk. Vandaag, donderdag 19 april start de tv-serie ‘In De Leeuwenhoek’ van publicist Hugo Borst en theatermaker Adelheid Roosen over de ouderenzorg in Nederland. Volgens Trouw bleven de misstanden verborgen voor de makers van de tv­-serie. ‘Onzin’, zegt een woordvoerder van Humanitas. ‘Wij gaan toch niet filmers de volle vrijheid geven op een locatie waar structurele problemen zijn?’ Op Zorgvisie.nl verschijnt binnenkort een interview met Gijsbert van Herk over de tv-serie dat eerder is gemaakt. In het mei-nummer van Zorgvisie magazine, dat volgende week verschijnt, staat een uitgebreid interview met Hugo Borst en Carin Gaemers.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.