Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie onderzoekt Scheperziekenhuis niet

Redactie Zorgvisie
De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelt voorlopig geen onderzoek in naar de maagverkleiningsoperaties in het Scheperziekenhuis. De IGZ wacht de resultaten af van het onderzoek dat het Emmense ziekenhuis zelf heeft ingesteld.

Inspectiewoordvoerder Wouter van der Horst denkt toch dat de onafhankelijkheid van het onderzoek voldoende is gewaarborgd: “Wij monitoren het onderzoek. Het ziekenhuis onderzoekt nu vijfhonderd medische dossiers. De IGZ zal in een steekproef een deel van de dossiers opnieuw beoordelen. Daarna kunnen wij zo nodig zelf onderzoek doen.”

Rapport moet openbaar

CDA-Tweede-Kamerlid Janneke Schermers, zelf voormalig Inspecteur van de Volksgezondheid: “Ik vind dat het rapport openbaar moet worden en dat de inspectie de gevolgen van het rapport moet bewaken. Dat zou kunnen betekenen dat er ontslagen moeten vallen, procedures worden veranderd of bijvoorbeeld mensen voor het Tuchtrecht moeten worden gehaald.”

Jammer

Inmiddels heeft een lotgenotengroep van patiënten en nabestaanden gesproken met ziekenhuisdirecteur Maarten Rutgers. De lotgenoten hebben verzocht om een onafhankelijk deskundige op te nemen in de onderzoekscommissie. Het Scheperziekenhuis wil niet vertellen of het op dit verzoek ingaat. Janneke Schermers: “Als het een goed onderzoek is, transparant en de inspectie staat in voor de gevolgen dan vind ik de aanwezigheid van een onafhankelijk deskundige van minder belang. Ik vind het wel jammer dat men zich dat niet heeft bedacht. Wanneer het ziekenhuis zelf aan een onafhankelijk deskundige had gedacht, zou dat het onderzoek veel meer draagvlak geven.” (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Ziekenhuis Emmen wist van veroordeling chirurg

Zes sterfgevallen na maagverkeining

Ziekenhuizen sjoemelen met operatiecijfers

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.