Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Inspectie sluit vijf tandartspraktijken

Mark van Dorresteijn
Vijf tandartspraktijken in Noord-Holland moeten hun deuren sluiten. Daartoe heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) het bevel gegeven, zo liet de organisatie woensdag weten. Met onmiddellijke ingang mogen er geen patiënten meer behandeld worden.
Inspectie sluit vijf tandartspraktijken

De inspectie spreekt van grote tekortkomingen die ernstig gevaar opleveren voor de patiëntveiligheid. Zo werd in geen van de praktijken in de ruimte voor reiniging, desinfectie en sterilisatie van instrumenten een goede scheiding gemaakt tussen vuil en schoon.

Gesloten praktijken

Het gaat om vestigingen van Accres Tandartspraktijken in Purmerend, Den Helder en Medemblik, tandartsenpraktijk De Purmer A.W. van Veen, gevestigd in hetzelfde pand waar ook Accres in Purmerend praktijk voert, en om Accres P.T.J. Bakker in Medemblik.

Hygiëne

Volgens IGZ was er ook geen enkele waarborg dat het reinigen, desinfecteren en steriliseren succesvol gebeurde. Ook de richtlijnen voor het wassen van de handen konden niet goed gevolgd worden. De kranen hadden geen handsfree bediening. Verder was er onvoldoende aandacht voor persoonlijke hygiëne en beschermingsmiddelen, zoals het dragen van stevige huishoudhandschoenen bij het reinigen van instrumenten.

Geen verbeteringen

De inspectie controleerde onaangekondigd. Aanleiding daarvoor waren bevindingen uit eerdere inspectiebezoeken. Toen bleken de Accres tandartspraktijken niet te voldoen aan de voorwaarden voor het leveren van verantwoorde zorg. Ondanks toezeggingen zijn de noodzakelijke verbeteringen niet of niet voldoende gerealiseerd. Accres heeft nog twee andere tandartspraktijken, in Anna Paulowna en in Hippolytushoef. Om organisatorische redenen heeft Accres deze twee praktijken zelf gesloten. Met Accres is afgesproken dat de inspectie daar zal controleren of er verantwoorde zorg geleverd kan worden voordat deze twee vestigingen weer opengaan. (ANP)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Sluit maar de praktijken,die gewoon niet voldoen,omdat ze totaal niet toegankelijk zijn en zogenaamd contracten met de zorgverzekeraars hebben!Ja onder de mantel van contracteren en regeltjes opleggen,die toch gewoonweg niet nagekomen worden(bij echte controle gaan ze goed nat!),zie je dit in de regel gebeuren

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.