Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie zet Diak onder verscherpt toezicht

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het Utrechtse Diakonessenhuis staat voor vijf maanden onder verscherpt toezicht.
Inspectie zet Diak onder verscherpt toezicht
Foto: Carina van Aartsen

Het ziekenhuis had wel wat verbeteringen ingezet, maar het gaat allemaal niet snel genoeg. Dus vond de Inspectie verscherpt toezicht op zijn plaats.

Bestuurscrisis

Op 10 november stapte bestuursvoorzitter Rob Florijn per direct op. Het Diakonessenhuis zie toen dat het ziekenhuis in alle opzichten gezond is, continu wil verbeteren en open is over resultaten. Florijn wordt geprezen omdat hij het ziekenhuis in de zes en een half jaar dat hij er werkte, financieel weer gezond heeft gemaakt. Reden van zijn vertrek was de verstoorde relatie met de medische staf. Hij zou achter de rug van de medisch specialisten om de Inspectie hebben geïnformeerd over de ontstane ‘meningsverschillen’.

Inspectie

De NOS citeerde in mei dit jaar uit de brief van het Diakbestuur aan de Inspectie: ‘Medisch specialisten tonen onvoldoende risicobesef en hebben een misplaatste opvatting over professionele autonomie, er is geen goede cultuur waarin artsen elkaar kunnen aanspreken, onderzoekers van incidenten durven niet door te vragen. Ook wordt er niet of maar moeizaam geleerd van gemaakte fouten, is er sprake van falende communicatie en neemt de hoofdbehandelaar onvoldoende regie over zijn patiënten. Calamiteiten worden zelden door de specialisten zelf herkend, erkend en gemeld.’ Sindsdien meldt het Diak keer op keer dat de patiëntveiligheid niet in het geding is en ook nooit is geweest.

Diakonessenhuis

Ook volgens de nieuwe bestuursvoorzitter, Arie van Alphen, is de zorg ‘deskundig en veilig’. Dat zou de Inspectie ook vinden. Voorzitter van de raad van toezicht Marten Oosting laat weten actief te zijn betrokken bij het veranderprogramma. De raad van bestuur en het bestuur van de medische staf werken naar zijn mening hecht met elkaar samen. Een recent rapport van een onafhankelijke, externe onderzoekscommissie is voor het Diak ‘richting gevend’ in het verbeterproces. De conclusies uit het rapport passen precies bij de verbeteringen waar het Diak zelf ook al aan had gedacht. Meer dan dit wil het Diak op dit moment niet kwijt, op vragen wordt geen antwoord gegeven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.