Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Intensive Care VUmc ‘niet veilig’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Op de intensive care van het Amsterdamse VUMc heerst een angstcultuur. De zorg voor patiënten is er in gevaar en er zijn al twee dodelijke incidenten gemeld bij de inspectie. Dat zeggen medisch specialisten tegen de Volkskrant.
Intensive Care VUmc ‘niet veilig’

Eind november verscheen een niet openbaar gemaakt rapport van de inspectie. De Volkskrant schrijft dat de inspectie concludeerde dat er sprake was van een ‘buitengewoon zorgelijke situatie’ die de veiligheid van patiënten bedreigt. Het VUmc ontkent dit: “Er is nooit sprake geweest van een onveilige situatie. We nemen het inspectierapport serieus en nemen maatregelen om te voorkomen dat de veiligheid in het geding raakt.”

Uitgesproken persoonlijkheid

De specialisten die de Volkskrant sprak, schetsen een beeld van een schrikbewind onder leiding van het hoofd IC. VUmc-woordvoerder Mariet Bolluijt noemt de man “een uitgesproken persoonlijkheid”, maar voegt daar aan toe dat ook veel specialisten hem “op handen dragen”. Toch zijn er ook specialisten die klagen dat er niet wordt geluisterd naar hun behandeladviezen zodra hun patiënten zijn overgedragen aan de ic. Meerdere specialisten zouden tegen de Volkskrant hebben gezegd dat zijzelf of hun familieleden niet op de ic van het VUmc terecht willen komen. Volgens de woordvoerder van het VUmc gaat het slechts om enkele specialisten: “Een paar, maar lang niet alle, longchirurgen, longartsen en cardiochirurgen.”

Non-actief in de kliniek

De zaak komt nu in de krant doordat een van de specialisten al maanden op non-actief staat. Hij berichtte namelijk de inspectie over een verdacht sterfgeval omdat het ziekenhuisbestuur dit niet als calamiteit wilde melden. Daarop werd hij op non-actief gesteld en er zou met ontslag zijn gedreigd. De woordvoerder doet dit af als onzin: “Hij werkt nog wel poliklinisch en doet onderzoek. Alleen in de kliniek werkt hij tijdelijk niet.” Dit ligt volgens de woordvoerder aan een al langer bestaande slechte werksituatie. Het VUmc zou naar aanleiding van het inspectierapport al bezig zijn met het nemen van maaregelen. Een verbetertraject moet “zo snel mogelijk” resultaat opleveren. De woordvoerder: “De gesprekken starten nu.” Volgens de woordvoerder heeft iedereen, inclusief het hoofd IC, zich gecommitteerd aan het verbetertraject.

Kamervragen

Inmiddels heeft de SP Kamervragen gesteld. De Inspectie voor de Gezondheidszorg was niet bereikbaar voor commentaar. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

VUmc neemt maatregelen na onderzoek Igz

AMC en VUmc verdelen hun operaties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.