Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Interculturele zorg van Multistroom in de lift

Multistroom, het initiatief van thuiszorgorganisaties Vierstroomzorgring en Avicen gaat uitbreiden. De aanbieder die beter in staat is aan de zorgvraag van minderheden te voldoen, spreidt in Midden-Nederland haar vleugels uit.

“Geografische uitbreiding op de markt en verbreding en verdieping van het portfolio”, dat zijn volgens bestuursvoorzitter van Vierstroomzorgring Charles Laurey de toekomstplannen voor thuiszorgorganisatie Multistroom. Met bestuurders Saïd en Ali Bourich van Avicenen directeur Marco van Alderwegen van Vierstroomzorgring stond Laurey aan de wieg van Multistroom. De thuiszorgaanbieder heeft inmiddels 97 cliënten, waarvan negen ooit zorg hebben gekregen van Vierstroomzorgring. Multistroom heeft 38 medewerkers.

Samenwerking

Multistroom is een ‘gewone’ thuiszorgorganisatie die dankzij de expertise van de gebroeders Bourich extra toegankelijk is voor allochtone cliënten. Medewerkers van Multistroom kunnen bijvoorbeeld verpleegkundigen van Vierstroomzorgring ondersteunen wanneer er een misverstand ontstaat bij een allochtone cliënt. “Voor ons biedt de samenwerking toegang tot een doelgroep die we voorheen nauwelijks bereikten, en voor Avicenbiedt de samenwerking de gelegenheid om met een grote partij in de zorg te werken en verder in het systeem door te dringen”, zegt Laurey.

Taalbarrière

“Hulpvragers die tot de eerste generatie gastarbeiders behoren, kennen vaak niet de weg naar de reguliere thuiszorg. En wanner zij wel thuiszorg krijgen, missen zij vaak een aanspreekpunt vanwege de taalbarrière”, zegt Saïd Bourich. “Wij bereiken cliënten onder andere door in moskeeën te praten met ouderen en door ‘narrow casting’ op strategische plekken. Daarnaast kunnen we dankzij medewerkers met dezelfde achtergrond als onze cliënten, veel beter problemen signaleren en oplossen.”

Externe partner

Laurey, die voor brancheorganisatie ActiZ in het bestuurdersnetwerk zit dat interculturalisatie in de zorg promoot, zegt dat het werken met een externe partner te verkiezen is boven het zelf uitvoeren van interculturalisatie. “Vaak zie je dat zorgorganisaties die interculturaliseren dit projectmatig aanpakken. Een project is echter nooit lang genoeg om het vertrouwen van deze doelgroep te winnen. En vaak blijkt dat diegenen die zich binnen de organisatie bezig houden met interculturalisatie vaak vanaf een eiland opereren.” Laurey tekent hierbij aan dat ook een zorgorganisatie die met een externe partij in zee gaan om te interculturaliseren, hiervoor draagvlak moet creëren op alle lagen van het bedrijf. In het geval van Multistroom is voor de lancering twee jaar lang op verschillende niveaus gepraat binnen Vierstroomzorgring. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Links

Cordaan richt zich op allochtoon

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.