Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inval NZa bij st. Lucas ziekenhuis

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft vanochtend een inval gedaan in het st. Lucas ziekenhuis in Winschoten. De zorgautoriteit heeft een sterk vermoeden dat de wet- en regelgeving wordt overtreden door het onjuist declareren van geleverde zorg.

Uit interne e-mails die de NZa in haar bezit heeft, zou blijken dat personeel wordt opgeroepen patiënten die langer dan twee uur in het ziekenhuis verblijven als klinisch te registreren. Op die manier ontvangt het ziekenhuis meer verzekeringsgeld.

NZa onderzoek

Het is de eerste keer dat de NZa tijdens haar anderhalfjarige bestaan een dergelijke inval doet. “Meestal kunnen we het onderzoek doen naar aanleiding van gegevens die wij in huis hebben of die we telefonisch in bezit kunnen krijgen”, vertelt de woordvoerder. “Maar in dit geval was het belangrijk om de actuele informatie ter plekke te verkrijgen.” De inval is geen nieuw beleid, maar werd tot dusver nooit nodig geacht. NZa-medewerkers die oorspronkelijk afkomstig zijn van de FIOD en de NMa hebben de inval geleid.

Onderzoek Menzis

Zorgverzekeraar Menzis wil graag tekst en uitleg van de ziekenhuisdirectie over de vermeende fraude met verzekeringsgeld. De zorgverzekeraar neemt het signaal zo serieus dat het overweegt een onderzoek te beginnen naar de gang van zaken in alle ziekenhuizen.

Miscommunicatie

Volgens het ziekenhuis gaat het slechts om een paar gevallen van miscommunicatie. De mailtjes waar het om gaat, zouden van een maand geleden stammen en gebaseerd zijn op misverstanden. Wanneer de NZa uitslag kan geven van het onderzoek is nog niet bekend. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Reacties op fraude in thuiszorg

Fraude bij Icare thuiszorg

‘Ook dubieus handelen bij Friese thuiszorg’

OM legt beslag op Marokkaanse rekeningen U en Zo

Wiegel: Frauderende zorgverlener moet uit vak

Menzis onderzoekt thuiszorgfraude

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.