Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Invoering msb’s was overbodig’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De invoering van de medisch specialistisch bedrijven (msb’s) was niet nodig. Volgens een uitspraak van de Hoge Raad zijn vrijgevestigde medisch specialisten gewoon ondernemers. 'De hele polonaise van de invoering van msb’s was overbodig, maar heeft wel 40 miljoen euro gekost.'
BDO: msb’s leven op fiscaal drijfzand
Foto: Adobestock
Premium

Medisch specialisten in medisch specialistisch

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  4 REACTIES

  1. Dan maar even de letterlijke tekst uit het arrest:

   Het Hof heeft zijn oordeel gebaseerd op de omstandigheden dat belanghebbende declareerde op naam van de maatschap en geen eigen declaratierecht had, en dat zij van de gedeclareerde bedragen “slechts” vijftig percent kreeg uitbetaald. Aan deze omstandigheden kon het Hof echter niet zonder meer de conclusie verbinden dat belanghebbende niet aan het zelfstandigheidscriterium voldeed. Het Hof diende deze omstandigheden te bezien in samenhang met de vereisten van continuïteit en het lopen van ondernemersrisico (vgl. HR 11 juli 2003, nr. 37619, ECLI:NL:HR:2003:AH9774). Over de continuïteit van de werkzaamheden van belanghebbende heeft het Hof echter niets vastgesteld. Verder is zonder nadere
   motivering, die ontbreekt, onbegrijpelijk waarom het risico dat belanghebbende liep doordat zij geen inkomsten genoot indien zij niet voor de werkzaamheden werd ingezet, in dit verband van geen betekenis zou zijn.

   Het verlies van het zelfstandig declaratierecht, is dus geen grond meer om de medisch specialisten niet meer als ondernemers te erkennen.

  2. Lees alle reacties
  3. Slechte kop, slecht artikel, slechte journalistiek. De Hoge Raad zegt niets over het feit of medisch specialisten in msb’s gewoon ondernemers zijn. De Hoge Raad heeft de uitspraak van het Gerechtshof over een casus uit 2012 (!) vernietigd omdat deze niet goed is onderbouwd. De casus is terugverwezen naar het Gerechtshof in ‘s-Hertogenbosch. De subkop ‘Hoge Raad: specialisten zijn overnemers’ is misleidend want hier doet de Hoge Raad geen uitspraak over, net als de andere interpretaties van de ‘expert’ in die alinea. In een woord: tenenkrommend.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.