Circa een miljoen mensen in Nederland hebben sinds januari 2013 hun zorgverleners toestemming gegeven hun medische gegevens op regionaal niveau te delen. Apothekers stellen medicatiegegevens beschikbaar aan aangesloten huisartsen en ziekenhuizen wanneer zij daarom vragen in het kader van de behandeling van de patiënt. Huisartsenposten kunnen bij waarneming een samenvatting van het dossier van de huisarts opvragen.
Beschikbaar en opgevraagd
Op de website van VZVZ krijgt de bezoeker een overzicht met welke zorgverlener zijn of haar gegevens beschikbaar stelt. Daarbij ziet de bezoeker ook welke zorgverlener die gegevens heeft geraadpleegd. Bovendien is zichtbaar welk soort informatie het betreft (medicatieoverzicht of samenvatting van het huisartsendossier). De inhoud daarvan is niet zichtbaar. Verder wordt voor de bezoeker duidelijk of de zorgverlener de gegevens ook daadwerkelijk heeft opgevraagd. Er vindt dus geen overdracht van dossiers of andere gegevens plaats.
Veilige inzage
De VZVZ heeft twee gespecialiseerde ict-beveiligingsbureaus de nieuwe functionaliteit laten testen op de genomen beveiligingsmaatregelen. De uitkomsten van de tests bevestigen de kwaliteit van het beveiligingsniveau als passend bij deze dienst. Om toegang te krijgen moet de bezoeker over DigiD met sms beschikken. Eenmaal ingelogd krijgt de bezoeker uitsluitend inzage in het eigen overzicht van beschikbare en opgevraagde informatie. Tot nu toe was dit alleen schriftelijk mogelijk.
Een laatste charme- offensief van een -blijkbaar- wanhopig VZVZ.
Nog geen miljoen van de bijna 17 miljoen landgenoten vertrouwt dit megalomane en privacyschendend project, dat sinds minstens 5 jaar bestaat, en u en mij inmiddels honderden miljoenen heeft gekost.
De Nederlander is gelukkig minder naïef dan VZVZ had verwacht.