Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IT security manager: ‘Iedere grappenmaker kan EPD kraken’

Mario Gibbels
Het elektronisch patiëntendossier (EPD) is niet veiliger dan een papieren versie. Iedere grappenmaker kan het kraken. Dat stelt Frank Brokken, docent en IT security manager aan de Rijksuniversiteit Groningen in een opinie op de website van de Volkskrant.

Brokken reageert op een onlangs verschenen artikel in de Volkskrant waarin Andy Wiesenthal, directeur informatievoorziening van de Amerikaanse zorgketen Kaiser Permanente, en Judy Faulkner, directeur en oprichter van Epic Systems, beweren dat de privacy van patiënten met een EPD net zo goed is gewaarborgd als bij een papieren dossier.

Hier is Brokken het niet mee eens. Hij wijst er op dat fouten in de software leiden tot ‘achterdeurtjes’ die door hackers kunnen worden gebruikt om zich toegang te verschaffen tot het EPD. En, zo blijkt uit onderzoek, in elke paar honderd regels programmatekst staat wel een fout.

Brokken pleit daarom voor de invoering van ISO-normen voor software. Ook stelt hij dat organisaties zoals ziekenhuizen aansprakelijk gesteld moeten kunnen worden voor het gebruik van ondeugdelijke software. (ICTzorg)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.