Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IVF-problemen UMCU groter dan gedacht

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het UMC Utrecht heeft de vruchtbaarheidsbehandeling inmiddels bij 150 vrouwen opgeschort. Eerst waren dit er nog 84.
Baby - Fotolia - 400.jpg
Foto: fotolia

Dat meldt het AD.  

Procedurefout
In de periode van half april 2015 tot half november 2016 is bij ICSI behandelingen een procedurefout gemaakt in het IVF-laboratorium van het UMC Utrecht. Door de verkeerde handelwijze zijn bij de bevruchting van eicellen van 26 paren mogelijk zaadcellen van een ander behandelpaar terechtgekomen. In deze gevallen bestaat er een kans dat de eicellen zijn bevrucht door zaadcellen van een andere man dan de bedoelde vader. Volgens het UMCU is de kans daarop klein maar niet uit te sluiten. De helft van de betrokken vrouwen is inmiddels bevallen of is zwanger. Ook zijn er embryo’s uit deze procedures ingevroren. Het UMC Utrecht heeft de betreffende behandelingen stilgelegd. Er is contact gezocht met de betrokken paren en melding gedaan bij de IGZ.

IVF
Bij ICSI wordt de bevruchting tot stand gebracht door directe injectie van een zaadcel in de eicel. Deze procedure is na de ontdekking van de fout direct gestaakt. Van een aantal van de 26 paren zijn nog ingevroren embryo’s beschikbaar, waarbij de kans bestaat dat de eicellen zijn bevrucht door zaadcellen van een andere man dan de bedoelde vader. Ook deze kans lijkt klein maar kan niet worden uitgesloten. In overleg met deze paren wordt besloten of terugplaatsing van deze embryo’s gewenst is.

Patiëntveiligheid
Het UMC Utrecht laat weten direct een onderzoek te zijn gestart naar de mogelijke oorzaak voor de afwijkende handelwijze. Daarnaast wordt er een verbeterplan opgesteld. Om de betrouwbaarheid van de laboratoriumwerkzaamheden te waarborgen wordt de omvang van de werkzaamheden voorlopig teruggebracht zodat procedures nauwlettend kunnen worden gevolgd. De 150 vrouwen van wie de vruchtbaarheidsbehandeling is gestopt, zijn deels patiënt bij het UMCU en deels bij omliggende ziekenhuizen die gebruik maken van het UMCU-laboratorium. 

Dossier patientveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.