Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jacco Wallinga bijzonder hoogleraar bij LUMC

Mark van Dorresteijn
Jacco Wallinga bekleedt per 1 september de leerstoel Mathematische modellering van infectieziekten bij de afdeling Medische Statistiek en Bioinformatica van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Jacco Wallinga
Foto: LUMC

Wallinga gaat zich als bijzonder hoogleraar bezighouden met het schatten en het voorspellen van de effecten van gerichte bestrijdingsmaatregelen op de dynamiek van infectieziekten. Hij blijft daarnaast verbonden aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) als hoofd van de afdeling Modellering van Infectieziekten. Wallinga onderzoekt het effect van gerichte bestrijdingsmaatregelen op de dynamiek van infectieziekten. ‘Ik wil begrijpen hoe die dynamiek tot stand komt en gebruik hiervoor kwantitatieve modellen.’

Drie thema’s

In de afgelopen jaren heeft zijn werk zich geconcentreerd op drie thema’s: real-time schatting van epidemiologische belangrijkste variabelen voor de besluitvorming, de karakterisering van contactnetwerken met behulp van sociale contactgegevens, en het gebruik van epidemische modellen om moleculaire sequentiegegevens van ziekteverwekkers te interpreteren.

Loopbaan

Wallinga is een populatiebioloog. Hij studeerde af aan de Landbouwuniversiteit Wageningen in 1992, en verkreeg de doctorstitel aan dezelfde universiteit in 1998. Sinds 1997 analyseert hij de dynamiek van infectieziekten bij het RIVM. Vanaf 2005 is hij hoofd van de afdeling Modellering van Infectieziekten (RIVM). Hij heeft meer dan 100 artikelen gepubliceerd in internationale wetenschappelijke tijdschriften, en is lid van de redactiecommissie van onder meer het wetenschappelijke tijdschrift Epidemiology. Hij adviseert nationale overheden en internationale organisaties over vaccinatiebeleid. Internationale samenwerkingen bestaan onder meer uit deelname aan het Center for Communicable Disease Dynamics, bij de Harvard School of Public Health.

Personalia

Hier vindt u de laatste wisselingen in raden van bestuur en raden van toezicht in zorginstellingen.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.