Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jacob Kohnstamm stapt op bij CBP

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Jacob Kohnstamm is benoemd tot voorzitter van de regionale toetsingscommissie euthanasie.
Kohnstamm.Jacob.jpg

Zijn benoeming gaat in op 1 april 2016 en geldt voor een periode van vier jaar. Herbenoeming is een maal mogelijk.

Autoriteit Persoonsgegevens
Kohnstamm is momenteel nog voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, voorheen het College bescherming persoonsgegevens. Zijn tweede en laatste benoemingstermijn loopt op 1 augustus 2016 af. Van 1 april tot 1 augustus blijft hij parttime voorzitter. Als coördinerend voorzitter van de regionale toetsingscommissie’s volgt hij Willie Swildens-Rozendaal op, wier benoemingstermijn op 1 januari 2016 afliep. 

Advocaat
Kohnstamm is afgestudeerd in de richting Staatsrecht. Hij werkte eind jaren ‘70 en begin jaren ’80 als advocaat. In 1981 werd hij gekozen tot lid van de Tweede Kamer voor D66. Van 1982 tot 1986 was hij partijvoorzitter. In 1994 werd hij staatssecretaris van Binnenlandse Zaken in het kabinet-Kok I, waarna hij in 1999 lid werd van de Eerste Kamer.

Toetsingscommissies
In Nederland zijn vijf regionale toetsingscommissies euthanasie. De toetsingscommissies beoordelen of een arts die euthanasie heeft uitgevoerd of hulp bij zelfdoding heeft verleend, zich heeft gehouden aan de zorgvuldigheidseisen die zijn beschreven in de wet. De toetsingscommissies zijn onafhankelijk in hun oordeelsvorming en rapporteren jaarlijks.

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.