Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jan Kremer: ‘ZIN wist niet dat plan 2,1 miljard kost’

Jan Kremer, voorzitter van de Kwaliteitsraad van het Zorginstituut (ZIN), zegt in de NRC vandaag dat het onbekend was dat het plan met nieuwe kwaliteitseisen voor verpleeghuizen 2,1 miljard euro kost. Bovendien was het onduidelijk dat het kabinet of de Tweede Kamer niets meer over dat bedrag te zeggen zouden hebben.
verpleeghuis
ANP Jeroen Jumelet

Kremer vertelt in de NRC dat zijn Kwaliteitsraad in de veronderstelling verkeerde dat de politiek nog een laatste oordeel kon vellen over het bedrag dat aan de plannen was verbonden. Sterker nog: de raad heeft nooit tot in detail besproken wat het allemaal zou gaan kosten. Kremer: ‘Een uitgebreide Business Impact Analyse maken we niet. Dat is ook niet onze taak, maar die van de Nederlandse Zorgautoriteit.’

Verbeterplan

Deze week werd via een artikel in de Volkskrant bekend dat het kabinet en de Tweede Kamer zichzelf hebben verplicht vanaf 2021 jaarlijks 2,1 miljard euro uit te trekken voor de verpleeghuiszorg. Een verbeterplan voor verpleeghuizen, dat wordt opgesteld door de Kwaliteitsraad van het ZIN blijkt juridisch bindend te zijn en moet worden uitgevoerd, ongeacht de kosten. De partijen die een nieuw kabinet formeren – VVD, CDA, D66 en ChristenUnie – zouden erdoor zijn overvallen en ineens minder financiële speelruimte hebben.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.