Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

JBZ zet fors in op hoog opleidingsniveau

[Exclusief] Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) is het eerste ziekenhuis in Nederland dat organisatiebreed onderscheid maakt tussen laag- en hoogopgeleide verpleegkundigen. Daarmee loopt het ziekenhuis vooruit op de nieuwe beroepsprofielen van de verpleegkundigen 2020.
JBZ zet fors in op hoog opleidingsniveau
Foto: ANP - Lex van Lieshout

In de periode voor 2009 had 95 procent van de verpleegkundigen in het ziekenhuis niveau 4. Dat wil zeggen dat zij de klassieke verpleegkundigenopleiding of de mbo-opleiding hebben gevolgd. Tegenwoordig bestaan de verpleegkundige teams van het JBZ gemiddeld voor 18 procent uit niveau-5-verpleegkundigen, oftewel hbo-opgeleide verpleegkundigen. Het streven is om dit percentage in vijf jaar op te krikken naar 30 tot 40 procent. Het nieuwe Platform Verpleegkundig Leiderschap begeleidt deze transitie.

Zwaar traject

Volgens Marjolein Schouten, medebegeleider van de transitie, verloopt de omslag naar een hoger opleidingsniveau niet zonder slag of stoot. ‘Voor zittende en daartoe geschikte mbo-verpleegkundigen die het hbo-niveau willen behalen, is er een verkort opleidingstraject van tweeënhalf jaar. Tijdens dit traject loopt de medewerker een jaar stage op een andere afdeling, om het leren van de nieuwe rol te bevorderen.’ Lang niet alle niveau-4-verpleegkundigen voelen zich geroepen dit zware traject te volgen. Daar streeft het ziekenhuis ook niet naar, vertelt Schouten. ‘Het JBZ probeert met name die verpleegkundigen van niveau 4 die in het verleden al een stap maakten naar een positie als verpleegkundig coördinator te motiveren om de opleiding te gaan volgen. Dat doen we door hen een keus te geven. Of ze blijven in hun huidige rol werken, maar kunnen niet meer in dezelfde functie overstappen naar een andere afdeling, of ze volgen de opleiding’.

Meer kwaliteit

Waarom zet het JBZ zo sterk in op het hogere opleidingsniveau? ‘Omdat is aangetoond dat de kwaliteit van zorg beter wordt met hoog opgeleide medewerkers’, zegt Schouten. ‘In het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet is onlangs een onderzoek gepubliceerd waarvoor ook wij data hebben aangeleverd. Daarin wordt aangetoond dat hoog gekwalificeerd personeel direct invloed heeft op de sterftecijfers en het aantal complicaties.’ Ook het ministerie van VWS onderkent dat in de kwaliteit van zorgpersoneel moet worden geïnvesteerd. Daarom moeten de beroepsprofielen in 2020 gewijzigd zijn. ‘Wij hebben bij onze opleidingstrajecten dan ook gebruikgemaakt van de Kwaliteitsimpulsgelden van VWS.’

Schouten vertelt dat meer analytische en academische waarden aan het bed van belang zijn. ‘Daarom investeren we in het onderscheid in rollen tussen niveau-4- en 5-verpleegkundigen en geven we zowel de mbo- als de hbo-verpleegkundige in opleiding de ruimte om hun talent en kunde maximaal te ontplooien en in te zetten.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.