De groep van 10.000 personen bestaat uit mensen die continu intensieve zorg en toezicht om zich heen nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat ze een verstandelijke en lichamelijke beperking hebben of afhankelijk zijn van beademingsapparatuur. Zij wonen vaak thuis, werken of hebben dagbesteding, maar niet zonder permanent toezicht dichtbij. Zorg uit de Wmo 2015, Jeugdwet en / of Zorgverzekeringswet zou mogelijk zijn, maar kan onnodige financiële en administratieve consequenties voor cliënten hebben.
Zware zorg
De staatssecretaris kwam tot het besluit om deze doelgroep toegang te geven tot de Wlz na overleg met onder andere Per Saldo, Ieder(in), VCSA, VGN, VNG, ZN en CIZ. Van Rijn: ‘In de zorg staan mensen centraal, niet de systemen. We zijn bezig met een grote hervorming van de zorg, maar ik wil dat mensen die nu al zware zorg krijgen daar zo min mogelijk van merken.’ Op 9 september jongstleden schreef Van Rijn al aan de Kamer dat een andere groep van vierduizend kinderen en jongvolwassenen vanaf 1 januari 2015 ook onder de Wlz zal vallen.
Jorritsma
Volgens Annemarie Jorritsma moet het Rijk stoppen met late ad hoc wijzigingen in de decentralisatiewetgeving. In het Financieele Dagblad zegt de VNG-voorzitter: ‘Het Rijk gaat nu geld weghalen dat voor een deel al wel uitgegeven is. Gemeenten hebben daarvoor zorg ingekocht. Dat geld is geïnvesteerd en er zijn verplichtingen met zorgaanbieders mee aangegaan. Gemeenten plegen contractbreuk als ze nu tegen die zorgaanbieders moeten zeggen dat het toch niet doorgaat.’
Jorritsma vindt het wrang dat met name gemeenten die de inkoopdeadline van 1 oktober hebben gehaald nu forse risico’s lopen.

Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?
Mijn vraag aan mevrouw Jorritsma is: ‘welk belang heeft bij u nu de hoogste prioriteit’ ? Die van de Gemeenten die u vertegenwoordigd of die van hen die afhankelijk zijn van zorg en tussen wal en schip dreigen te geraken ?
Typisch mevr Jorritsma. Vele gemeenten zijn nog niet klaar met de organisatie. Vele zorgaanbieders wachten nog steeds op gesprekken en onderhandelingen.
En mevr Jorritsma , die kijkt niet naar die problemen – en al helemaal niet naar de mensen die zorg nodig hebben – maar blaast weer eens te ongenuanceerd . Ballonnetjes oplaten, prima. Maar het afgelopen half jaar heeft ze wel erg vaak van de toren geblazen.
It’s all about the money, dat en dat alleen!!!er is nu al geld uitgegeven voor 2015??hebben de gemeentes dat geld dan al ontvangen?? Mijn zoon is 1 van die 10000, ik moet nog maar afwachten of ik op tijd geld in januari a.s. heb om de zorgverleners te betalen!!
Dit is nu juist de doelgroep waarvoor de AWBZ bedoeld was.