Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

JunoHealth meldt ZCC aan voor Spider Award

Mario Gibbels
Bas Vos heeft namens JunoHealth het innovatieproject Zorgcontrolecentrum aangemeld voor de Spider Award. Het gaat nog om een prototype maar de eerste reacties zijn positief, aldus Vos.
JunoHealth meldt ZCC aan voor Spider Award

Wat is het Zorgcontrolecentrum?

“Gezondheidszorg 2.0 komt in volle vaart op de huisartsenpraktijk af. Het praktijkproces is hiervoor nog niet ingericht. Het Zorgcontrolecentrum, ofwel ZCC, is een multifunctioneel platform, waarin alle e-health modules in samenhang worden ondergebracht. Vanuit deze ‘cockpit’ worden de verschillende zorgprocessen binnen de praktijk bestuurd, zoals het monitoren van chronische patiëntengroepen, teleconsult en een on-line adviesmodule voor de consultatie van specialisten. De inhoud van het ZCC wordt op maat gemaakt rondom de binnen de praktijk reeds bestaande IT-structuur. Innovatief is de koppeling van preventief zelfmanagement aan het praktijkproces. Mensen ontvangen een zelfmonitoring pakket waarvan de resultaten worden ‘gelezen’ in het ZCC. Als daar aanleiding voor is kan de arts de patient pro-actief benaderen voor een controle consult.”

Wat was de aanleiding voor de ontwikkeling van ZCC?

“Ik heb me als gezondheidswetenschapper een aantal jaren geleden verdiept in wat er allemaal op de huisartsen af komt. Onder meer door de vergrijzing neemt de werklast voor de huisarts fors toe en dat is alleen maar op te vangen door verstandig gebruik te maken van wat men tegenwoordig Gezonheidszorg 2.0 noemt. De zorgverlener wordt overspoeld met innovatieve IT-toepassingen, maar het bijhouden van de ontwikkelingen en inpassing in de bestaande praktijkvoering is vaak lastig. Daarom ben ik op het idee gekomen om een controlecentrum te ontwikkelen waarin al die tools zijn geïntegreerd met het bestaande HIS, het gekozen EPD en andere software in de huisartsenpraktijk. JunoHealth levert niet alleen het ZCC, maar is ook partner voor het adviseren bij nieuwe innovatieve toepassingen in de vorm van een soort ‘innovatie abonnement’. Het ZCC is natuurlijk gekoppeld aan de individuele werkplek. In mijn optiek kan een groot deel van de centrale monitoring door praktijkondersteuners worden gedaan.”

Het ZCC wordt dus nog niet in de praktijk gebruikt?

“We zijn nog informatie aan het inwinnen bij gebruikers. De eerste geluiden zijn positief. Huisartsen stellen het met name op prijs dat de verschillende softwareprogramma’s en tools in één oogopslag beschikbaar zijn. Daarnaast zijn we nog op zoek naar partners, zoals een zorgverzekeraar of zorgondersteunende organisaties, waarmee we een business case en een pilot programma kunnen opstellen.” (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Kankercentra melden zich als eerste voor Spider Award

Inschrijving Spider Award geopend

Antonius Ziekenhuis meldt zich aan voor Spider Award

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.