Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet beslist dit jaar over concentratie verloskunde

Mark van Dorresteijn
Het kabinet zal nog dit jaar ziekenhuizen aanwijzen die 24 uur per dag verloskundige zorg zullen bieden. Dat wordt de belangrijkste en duurste maatregel om de hoge babysterfte in Nederland terug te dringen. Dit zegt minister Schippers van VWS in reactie op het onderzoek van het UMC Utrecht (UMCU) volgens de Volkskrant.
Kabinet beslist dit jaar over concentratie verloskunde

Uit de studie van het UMCU is gebleken dat bij thuisbevallingen twee keer zoveel slachtoffers vallen als bij ziekenhuisbevallingen. Bij vrouwen die tijdens de bevalling naar het ziekenhuis worden vervoerd, is het risico nog eens twee keer zo groot.

Schokkend

Schippers noemt die cijfers ‘schokkend’ in het dagblad. Het probleem heeft al langer de aandacht van politiek Den Haag. In januari publiceerde een stuurgroep een advies om de babysterfte aan te pakken. In de stuurgroep zaten alle beroepsgroepen die betrokken zijn bij zwangerschap en geboorte. Een belangrijke aanbeveling is dat iedere barende vrouw binnen een kwartier in een ziekenhuis moet kunnen worden geholpen. Dat betekent dat ziekenhuizen 24 uur per dag, zeven dagen per week verloskamers klaar moeten hebben staan.

Extra kosten

De minister wil snel knopen doorhakken, maar zich eerst nog in de materie verdiepen. Globale berekeningen geven aan dat de benodigde maatregelen honderden miljoenen euro’s extra gaan kosten.

Concentratie

Schippers beklemtoont dat Klink al extra geld heeft uitgetrokken om de samenwerking tussen verloskundigen, vroedvrouwen en gynaecologen te verbeteren. Dit werd door de stuurgroep als een knelpunt gezien. Klink mocht kort na dat advies van de stuurgroep geen grote besluiten meer nemen door de val van het kabinet. Concentratie van ziekenhuizen waar de 24-uurszorg beschikbaar komt, was hier onderdeel van. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

‘Pas op met concentratie verloskunde’

‘Samenwerking moet beter binnen verloskunde’

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.