Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet draait Wlz-besparing van 188 miljoen euro terug

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De ouderenzorg is het best bedeeld in de nieuwe kabinetsplannen. Deze kabinetsperiode is 220 miljoen extra beschikbaar, naast de 2,1 miljard euro die al was toegezegd voor de ouderenzorg.
Portrait Of An Elderly Woman.
Foto: Adobestock

Bovendien draait het kabinet de besparing van 188 miljoen euro op de Wlz terug die al voor de komende jaren was ingeboekt.

Waardig oud

Voor het manifest ‘Waardig ouder worden’ is 180 miljoen beschikbaar en na 2021 wordt dat 30 miljoen euro per jaar. Verder wil het kabinet de kwaliteit van keukentafelgesprekken, onafhankelijke cliëntenondersteuning en procedures voor klachten en bezwaren monitoren.

Kwaliteitseisen

In ruil voor de 2,1 miljard euro moeten de verpleeghuisorganisaties voldoen aan alle nieuwe normen voor goede zorg. Er moeten voldoende geschoolde medewerkers worden aangenomen, ‘voor nu en in de toekomst’. Het kabinet verwacht ook dat de verpleeghuizen hun organisatie aanpassen en ‘kleinschalig, vraaggericht, innovatief, met minder regels en meer vertrouwen in de zorgprofessionals gaan werken’. Dat moet aantoonbaar leiden tot kwaliteitsverbetering. Bestuurders zullen hierop worden beoordeeld.

Zorgpersoneel

Om het schaarse zorgpersoneel optimaal de gelegenheid te geven zorg en aandacht te besteden aan de cliënten, is digitale ondersteuning nodig. Het kabinet stelt 40 miljoen euro beschikbaar voor de inzet van digitaal ondersteunde zorg en de verspreiding van e-health, zowel thuis als in het verpleeghuis. Na deze kabinetsperiode is hiervoor 5 miljoen per jaar uitgetrokken.

Mantelzorg

Het kabinet heeft oog voor de mantelzorgers. Er komen afspraken met gemeenten over ondersteuning van mantelzorgers, zoals respijtzorg en dagopvang, goede communicatie over het aanbod en de gebruikelijke hulp.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.