Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer steunt plan voor Wmo-wijziging

Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt het voornemen van staatssecretaris Bussemaker om de Wmo te wijzigen. Dat bleek tijdens algemeen overleg hierover op 6 maart.

De fracties van CDA, PvdA ChristenUnie, SP en GroenLinks zijn het eens met Bussemakers voornemen de Wmo aan te passen. De staatssecretaris wil dat mensen alleen een alfahulp over de vloer krijgen als ze daar expliciet mee instemmen. Zo niet, dan krijgen ze huishoudelijke hulp van een thuiszorgmedewerker in loondienst. “Mijn compliment voor het feit dat de staatssecretaris de cliënt als uitgangspunt neemt”, prees CDA-woordvoerster Ans Willemse.

Belangrijke stap

Agnes Kant van de SP en Kees Vendrik van Groenlinks noemen de wetswijziging respectievelijk “een enorm belangrijke stap” en “sympathiek”, maar vinden haar geen voldoende waarborg voor goede arbeidsvoorwaarden van thuiszorgmedewerkers. Dit omdat thuiszorgorganisaties nog steeds moeten concurreren in aanbestedingen. De VVD en D66 vinden Bussemakers plan om de alfahulp terug te dringen juist te ver gaan. “De kosten zullen de lucht in schieten als overgekwalificeerde medewerkers gaan schoonmaken”, voorspelt Fatma Koser Kaya van D66. En daardoor krijgen minder cliënten hulp, denkt VVD-woordvoerster Anouchka van Miltenburg. Ook de PVV is tegen de wijziging: deze partij wil van de hele Wmo af.

Wettelijke plicht

Bussemaker stelt dat ze “geen enkele reden” heeft om aan te nemen dat gemeenten door de stijgende kosten geen hulp kunnen bieden aan hun burgers. “Het is nooit het uitgangspunt geweest dat op deze schaal alfahulpen zouden worden ingezet. Ik wijs er nog maar even op dat gemeenten 200 miljoen euro over hebben.” Gemeenten zullen ook wel hulp moeten bieden, zegt Bussemaker: “Dat is hun wettelijke plicht.” Het Sociaal en Cultureel Planbureau gaat onderzoeken hoe het Wmo-geld nu precies is besteed en of het huidige budget voldoet. Het geeft daarna een bindend advies over het budget voor de komende jaren. Dit staat op stapel voor mei 2008. Bussemaker wil het wetsvoorstel zo snel mogelijk indienen. Ze heeft de gemeenten alvast een brief gestuurd zodat zij in nieuwe aanbestedingen rekening kunnen houden met de aanpassing. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Bussemaker past Wmo aan

‘Gemeenten zitten op 200 miljoen Wmo-geld’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.