Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Kamer steunt Zorginstituut

Het nieuwe Zorginstituut Nederland moet geen bureaucratische moloch worden. Daarover waren de verschillende Kamerfracties het gisteren eens tijdens het debat over de Wet Cliëntenrechten Zorg. De wet voorziet in de komst van een apart instituut dat kwaliteitsstandaarden voor de gezondheidszorg gaat maken en controleren.
Kamer steunt Zorginstituut
Foto: Evert Jan Daniëls

De SP-fractie wil voorkomen dat het kwaliteitsinstituut zonder inbreng van de werkvloer op eigen initiatief allerlei richtlijnen gaat afvaardigen. Kamerlid Renske Leijten liet tijdens het debat weten dat professionele standaarden in principe door de beroepsgroepen gemaakt dienen te worden met invloed van cliëntenorganisaties. Ze is momenteel bezig met het opstellen van amendementen om ervoor te zorgen dat de invloed van de werkvloer ook meegenomen wordt in de richtlijnen die straks door het nieuwe instituut worden afgegeven. Bovendien zei Leijten te waken voor een te grote invloed van de zorgverzekeraars in het instituut.

Langdurige zorg
De CDA-fractie vroeg om meer aandacht voor de langdurige zorg bij het opzetten van het instituut. Kamerlid Hanke Bruins Slot: ‘Dat de ontwikkeling van professionele zorgstandaarden in de langdurige zorg achterloopt op die in de curatieve zorg, is voor een deel ook wel logisch. Immers, er zijn veel minder wetenschappelijke verenigingen en de beroepsverenigingen zijn anders georganiseerd. In de curatieve zorg is het gebruikelijk dat medisch specialisten voor een groot deel meebetalen aan de ontwikkeling van professionele zorgstandaarden. Hoe gaat de staatssecretaris ervoor zorgen dat de ontwikkeling van professionele zorgstandaarden in de langdurige zorg met voldoende betrokkenheid van het veld tot stand komen?’ Volgens Bruins Slot is het tot nu toe voor cliënten in de care heel lastig om op basis van kwaliteit te kiezen voor een instelling. ‘Op internet scoren alle instellingen goed.’

Website
De fracties van de PvdA en de VVD deden het voorstel om één website te maken waarop alles over de kwaliteit van de zorg te vinden is. Duidelijkheid en eenvoud en goede vergelijkbaarheid van kwaliteitsgegevens zijn hierbij speerpunten.

2 REACTIES

 1. @Kees Marges. In welke wereld leef jij.
  Er is geen een verpleeg of verzorgingsinstelling die zich ook maar iets aantrekt van AWBZ-voorwaarden als die er zijn; kun jij er een opnoemen. Ze strijken het geld op van de AWBZ 50.000 euro per patient per jaar en zorgen voor een structurele onderbezetting en lagere opleiding. TEL UIT JE WINST. En er is door geen enkele instantie controle: niet door de AWBZ, Niet door de IZ, door niemand. De arme patient is de dupe.
  Heer Marges droom maar lekker door.

 2. Lees alle reacties
 3. Heel goed dat er aandacht is voor de kwaliteit van de care!
  Het kwaliteitsinstituut voor de zorg zal in de praktijk niet zonder de inbreng kunnen van partijen die financiele en andere belangen hebben. Toch is de waarschuwing van Renske Leiten wel op z’n plaats en is het juist vanwege die onoverkomenlijke verwevenheid van belangen noodzakelijk dat de belangen van degenen die het moeten hebben van een goede kwaliteit door hun balangenvertegenwoordigers op effectieve wijzen aan de orde gesteld kunnen worden in dat kwaliteitsinstituut. Die vertegenwoordiger moet deskundig zijn, d.w.z. goed weten wat vg zorgvragers nodig hebben, een goede binding houden met het veld van de zorgvragers en zich realisseren dat zij/hij daar niet geisoleerd van de eigen achterban kan functioneren. Met name zo’n vertegenwoordiger/ster kan namens zijn/haar achterban, dus de mensen die zorg nodig hebben, beoordelen wat goede kwaliteit is en hoe op de naleving van de kwaliteitseisen toezicht moet worden uitgeoefend.
  Triest is dat juist nu een belangrijk deel van de Awbz-zorg naar de wmo wordt overgeheveld en daardoor wordt losgekoppeld aan de al bestaande wettelijke eisen die een goede kwaliteit zouden moeten bewerkstelligen. Die wettelijke voorwaarden gelden niet voor de gedecentraliseerde Awbz-zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.