Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer trapt op de rem bij uitbreiding b-segment

Een Kamermeerderheid wil dat minister Klink van VWS pas na de zomer een beslissing neemt over de uitbreiding van de vrije prijzen in de ziekenhuiszorg.

Minister Klink wil het b-segment voor vrije prijzen in de cure uitbreiden van 20 tot 34 procent. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil echter dat hij daarover pas een besluit neemt na het zomerreces, zodat de Kamer een oordeel heeft kunnen vellen over het rapport van de Zorgautoriteit NZa over de effecten van vrije prijzen in de ziekenhuiszorg. Dat verschijnt waarschijnlijk deze week.

PvdA wil duidelijkheid over overschrijdingen

De Kamermeerderheid ontstond op 3 juli doordat coalitiepartij PvdA een motie van de SP hierover steunde. De PvdA is niet op voorhand tegen verdere uitbreiding van het b-segment, maar wil daarvoor pas toestemming geven als Klink meer duidelijkheid geeft wie opdraait voor een mogelijke overschrijding van het zorgvolume, laat PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen weten. Het risico op overschrijding van het budgettair kader zorg acht hij levensgroot, omdat er in het systeem van dbc-financiering prikkels zitten om meer te produceren. Medisch specialisten willen hun inkomen veilig stellen en ook ziekenhuizen zijn gebaat bij meer zorgvolume, want dat levert extra inkomsten. Van der Veen vreest dat verzekerden moeten opdraaien voor de rekening in de vorm van een premieverhoging als niet duidelijk is op basis waarvan en hoe Klink ingrijpt bij volumeoverschrijdingen.

SP vreest kostenexplosie

Ook de SP is bang voor een kostenexplosie als er nog meer dbc’s onder de vrije prijzen vallen. Tweede-Kamerlid Henk van Gerven wijst erop dat de invoering van marktwerking in de Verenigde Staten heeft geleid tot veel hogere kosten voor zorg. “Prestatiebekostiging leidt altijd tot een kostenexplosie, kijk maar naar de huisartsen en de fysiotherapeuten. Daar is het aantal consulten met tien procent gestegen. Het is niet voor niets dat zorgverzekeraars waarschuwen dat het uit de klauwen gaat lopen met de kosten in de cure als de rem er af is.”

Cijfers College voor zorgverzekeringen zijn veelzeggend

De cijfers van het College voor zorgverzekeringen over de ontwikkelingen in het b-segment over het derde kwartaal van 2007 spreken volgens Van Gerven boekdelen. “De kosten van de declaraties zijn met 30 procent gestegen en het zorgvolume met 28 procent.”

De SP wil, anders dan de PvdA, helemaal af van de prestatiebekostiging. “Wij willen een update van de functiegerichte bekostiging.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.