Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer wil dat minister monsterfusie blokkeert

De Tweede Kamer wil dat het kabinet een voorgenomen fusie tussen Stichting Philadelphia, Evean Groep en Woonzorg Nederland blokkeert. De Kamer debatteert vandaag hierover met minister Vogelaar van VROM.
Kamer wil dat minister monsterfusie blokkeert

Een meerderheid van de Kamer vreest dat de fusie ten koste gaat van de zorg voor de patiënt. CDA Tweede-Kamerlid Jan de Vries zegt over de mogelijkheden om de fusie terug te draaien: “Omdat het een fusie tussen zorginstellingen en een woningbouwcorporatie betreft, moet minister Vogelaar van VROM er toestemming aan verlenen op basis van het besluit sociale huursector. In het debat van vandaag ga ik achterhalen of ze dit besluit al heeft genomen of niet.” Indien minister Vogelaar al toestemming aan de fusie heeft verleend, zijn er volgens de Vries nog andere mogelijkheden om de fusie te stoppen. “Ik weet niet of de minister dergelijke besluit kan terugdraaien. Het is wel mogelijk dat zorginstellingen in hoger beroep gaan tegen het besluit van de NMa om de fusie goed te keuren. Hiervoor zijn genoeg redenen, zoals het feit dat sommige organisaties alleen nog maar ruimte en zorg van dezelfde organisatie kunnen huren.”

Fusietoets

Tijdens het debat van vandaag moet ook bekend worden hoe het staat met de voorgestelde nieuwe fusietoets in de zorg. Deze toets zou naast de beoordeling van de NMa moeten worden toegepast bij zorgfusies om naast mededingingsaspecten ook te kijken naar aspecten als de menselijke maat. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

‘NMa moet fusies scherper bekijken’

Weblog: Monsterfusie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.