Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kanker Nazorg Wijzer na onderzoek landelijk van start

Redacteur Zorgvisie, Skipr en Qruxx.
Onderzoekers bij de Open Universiteit hebben de Kanker Nazorg Wijzer (KNW) ontwikkeld om behandelde ex-kankerpatiënten te helpen omgaan met de uitdagingen van hun herstel. Het online zelfmanagement programma komt vanaf maart landelijk beschikbaar.
Kanker Nazorg Wijzer
Foto: iStock

Roy Willems en Iris Kanera hebben de Kanker Nazorg Wijzer voor hun promotieonderzoek ontwikkeld en geëvalueerd. De KNW is door de geteste gebruikers positief gewaardeerd.

Online zelfmanagement programma

Het programma is een online zelfmanagement programma voor mensen die herstellen van kanker. De KNW geeft informatie en advies-op-maat over onder meer depressie, relaties, werk, vermoeidheid, beweging, voeding en roken. Daarnaast bevat de Kanker Nazorg Wijzer video’s van voormalige kankerpatiënten en experts.

Effect Kanker Nazorg Wijzer

Om het effect van de KNW te meten, hebben 462 voormalig kankerpatiënten deelgenomen aan het programma. Willems heeft zich daarbij gefocust op het effect op kwaliteit van leven, angst, depressie en vermoeidheid. Kanera heeft het resultaat op beweging, voeding en roken onderzocht. De gebruikers reageren positief op het programma.

Uit onderzoek van Willems blijkt dat de deelnemers na zes maanden gebruik van de KNW emotioneel en sociaal beter functioneerden en minder last hebben van depressie en vermoeidheid. Het gevoel van controle over herstel na kanker lijkt een belangrijke verklaring te zijn voor de positieve effecten op depressie en vermoeidheid, aldus de onderzoekers. Kanera concludeert dat de voormalig patiënten na een half jaar meer bewegen en groenten eten.

Reguliere zorg

 ‘De KNW is laagdrempelig, makkelijk toegankelijk en kan goed ingezet worden in de reguliere zorg als een eerste stap bij herstel na kanker’, aldus de onderzoekers. De Kanker Nazorg Wijzer is vanaf maart landelijk en gratis beschikbaar via kanker.nl. De onderzoekers verdedigen 8 maart hun proefschrift bij de Open Universiteit in Heerlen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.