Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kankercentra richten epd’s in met borstkankerstandaard

Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) heeft in samenwerking met het UMC Utrecht en Amphia, hun epd’s (Chipsoft, Epic) ingericht volgens een landelijke informatiestandaard voor borstkanker. Met het gebruik van deze standaard wordt een stap gezet in de kwaliteit van verslaglegging, elektronische uitwisseling en meervoudig gebruik van eenmalig vastgelegde patiëntgegevens (registratie aan de bron).
portaal.jpg

Het gebruik van een landelijke informatiestandaard voor verslaglegging van multidisciplinaire overleggen (MDO’s) in het epd maakt deel uit van een pilot waaraan Amphia, het UMC Utrecht, het Radboudumc, het Jeroen Bosch Ziekenhuis en het AMC deelnemen. Het UMC Utrecht en Amphia ziekenhuis hebben de implementatie van de informatiestandaard als eerste afgerond. IKNL faciliteerde de totstandkoming van de informatiestandaard voor borstkanker die is goedgekeurd door het NABON (Nationaal Borstkanker Overleg Nederland).

Wisselen
Ziekenhuizen werken in toenemende mate samen in oncologische netwerken en stemmen de patiëntenzorg af in multidisciplinaire overleggen (MDO’s). Het inrichten van het epd conform de informatiestandaard zorgt voor een eenduidige wijze van vastleggen van patiëntgegevens. Bovendien zijn essentiële gegevens uit te wisselen en kunnen bepaalde systemen gekoppeld worden.

Registratie aan de bron
De informatiestandaard borstkanker is ontwikkeld op basis van de richtlijn en aangevuld met  items waarvan artsen hebben aangegeven dat deze van belang zijn in het zorgproces. De ontwikkeling van deze standaard en de pilot maken deel uit van het innovatieprogramma OncolinQ. De betrokken ziekenhuizen en IKNL werken hieraan ook samen in het project Registratie aan de bron.

Dossier Zis/Epd
Het elektronisch patiëntendossier staat vol waardevolle informatie over de patiënt. Zorgverleners zijn hierdoor snel op de hoogte over de status van patiënten. Ook worden er steeds meer intelligente toepassingen bedacht die gebruik maken van deze informatie. Nauwverwant aan het epd is het ZIS ofwel ziekenhuisinformatiesysteem. Het ZIS draait om de organisatorische, financiële of logistieke aspecten van de praktijk, de behandelingen en het beheer van de patiënten(stroom).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.