Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kankersterfte bij mannen fors gedaald

Het aantal mannen dat overlijdt aan een vorm van kanker is in minder dan dertig jaar tijd met meer dan een derde afgenomen, zo blijkt uit berekeningen van het Centraal bureau voor statistiek (CBS).
kankerfotolia400.jpg

De dalende trend is berekend per 100.000 inwoners en daarbij is rekening gehouden met de bevolkingsopbouw van 2015. De kankersterfte onder vrouwen laat vanaf het begin van de jaren vijftig al een geleidelijke daling zien, maar daalt nu minder hard door een toename van de sterfte aan longkanker, meldt het CBS.

Afname
In 2015 was 34 procent (24.000) van alle sterfgevallen onder mannen aan kanker te wijten en daarmee was het de belangrijkste doodsoorzaak onder mannen. De kankersterfte is onder mannen, sinds de piek in 1987, met meer dan een derde afgenomen. Dit hangt mede samen met de afname van long- en maagkanker. Sinds het begin van de jaren vijftig is vooral het aandeel van de sterfte aan maagkanker in de totale kankersterfte bij mannen van 30 procent naar ruim 3 procent gedaald.

Longkanker
Longkanker is nog steeds de meest voorkomende soort bij mannen die overlijden aan kanker. Het aandeel mannen dat hieraan overlijdt is een stuk kleiner geworden. Het daalde van 38 procent eind jaren tachtig naar 26 procent in 2015. Sinds tien jaar is darmkanker na longkanker bij mannen de meest voorkomende vorm bij sterfte aan kanker (12 procent). In de afgelopen 20 jaar is het aandeel van prostaatkanker nagenoeg gelijk gebleven (11 procent).

Vrouwen
Vorig jaar was 27 procent van de doodsoorzaken bij vrouwen (20.000) terug te voeren op kanker. Sinds 1950 is de kankersterfte onder vrouwen met bijna een kwart afgenomen. Dit hangt samen met de daling van de sterfte aan maagkanker en borstkanker. Sinds het begin van de jaren vijftig is, net als bij mannen, het aandeel van de sterfte aan maagkanker in de totale kankersterfte bij vrouwen gedaald van 22 procent naar 2 procent gedaald.

Tot en met 2006 zorgde borstkanker voor de hoogste sterfte onder vrouwen met kanker. Het aandeel borstkanker in de totale kankersterfte is sindsdien gedaald van iets meer dan 18 procent naar 16 procent in 2015. Het aandeel longkanker nam juist toe van 17 procent in 2006 naar 21 procent vorig jaar.

Kindersterfte
Sterfte aan kanker maakte vorig jaar 8,6 procent uit van de totale sterfte onder kinderen. Er overleden tussen 2006 en 2015 meer kinderen aan een niet-natuurlijke dood (NND) dan aan een vorm van kanker.

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.